open-navfaktor-logo
search
Pomoć BiH
"Merhamet Norge" pokrenuo akciju prikupljanja sredstava za kupovinu respiratora
Bosanskohercegovačka dijaspora uvijek su spremni da pomognu matici Bosni i Hercegovini kada je god to potrebno, a da je tako svjedoči i akcija Udruženja "Merhamet“ iz Norveške koji su pokrenuli akciju prikupljanja sredstava za kupovinu respiratora.  
19.04.2020. u 12:27
get url
text

Adnan Spahić, predsjednik Merhameta Norveške ističe da je među bh. građanima u Norveškoj pokrenuta akcija prikupljanja sredstava za kupovinu respiratora zbog informacija o lošoj situaciji u zdravstvenom sektoru koje su do njih došle putem medija.

- Ideja za pokretanje akcije je došla kao reakcija na informacije o lošoj situaciji u zdravstvenom sektoru koje svaki dan dolaze do nas putem različitih medija, ali i putem svakodnevenih razgovora s prijateljima i porodicom. Mogao bih reći da je prijelomni momenat u kojem sam odlučio predložiti ovu akciju članovima UO Merhemata Norveške bio razgovor moje supruge s jednom prijateljicom koja radi u bolnici. Informacije koje je ona tom prilikom podijelila s nama su zaista bile poražavajuće. Moralo se nešto pokušati. U ovakvim situacijama čovjek ima potrebu da zna da je učinio ono što je u njegovoj moći bez obzira na krajnji ishod. Cilj ove akcije je kupovina respiratora koji bi se donirao jednoj od bolnica u Bosni i Hercegovini, gdje to u datom momentu bude i najpotrebnije. Akcija je pokrenuta 22. marta 2020. godine nakon što su se članovi UO usaglasili o nužnosti i značaju pokretanja jedne ovakve akcije - ističe Spahić.

Prema njegovim riječima, akciji su se odazvala određena udruženja građana sa bh. predznakom pa je u veoma kratkom roku prikupljeno oko 20.000 norveških kruna. Ipak, do konačnog cilja treba sakupiti znatno više sredstava zbog čega Spahić upućuje apel bh. građanima u ovoj zemlji da se pridruže akciji.

- Na sudjelovanje u akciji su pozvani svi bh. građani nastanjeni u Norveškoj, te sva bošnjačka i bosanskohercegovčka udruženja, vjerske zajednice i ambasada BiH u Norveškoj. Do današnjeg dana na naš račun je uplaćeno oko 20.000 NOK što je otprilike 3.500 KM. Uvijek postoje svijetli primjeri u našem društvu, pa tako i u ovoj akciji. Savez udruženja građana Bosne i Hercegovine u Norveškoj, Kulturno umjetničko društvo Dukat i Norveško-bosanska privredna komora su na različite načine podržali ovu akciju i time pokazali da su spremni preuzeti odgovornost kada je to najpotrebnije. To je karakteristika velikih udruženja, ali i ljudi koji ih vode. Ovim putem im se zahvaljujem. Merhamet Norveške je norveško-bosanskohercegovačko volontersko udruženje koje je do sada baziralo svoj rad na humanitarnim akcijama u BiH. Sve naše akcije izuzev dvije su bile namijenjene ugroženoj populaciji u Bosni i Hercegovini i u budućnosti mislimo nastaviti istim smjerom. Fokus naših akcija će i dalje biti na Bosni i Hercegovini i mi ćemo kontinuirano raditi na brizi o našoj domovini. Prevashodno ćemo to raditi u našoj zajednici kroz animiranje naših sunarodnjaka, ukazivanjem na ogromne potrebe u bosanskohercegovačkoj svakodnevnici i obezbjeđivanjem jedne transparente usluge za pomoć socijalno-ugroženim kategorijama u BiH - govori Spahić.

Uspostava jake mreže na teritoriji Norveške

Kako kaže, iako postoje tek dvije godine, iza sebe imaju niz uspješnih akcija, a i u budućnosti će biti usmjereni na pomaganje Bosni i Hercegovini. Ono što ističe je da će akcije slične ovoj koju su pokrenuli u svrhu kupovine respiratora njihov fokus biti usmjeren na uspostavljanju stabilne i jake baze članova Merhameta u Norveškoj.

- "Merhamet Norge" je osnovan prije tačno dvije godine i od tada je urađeno mnogo posla. Veliki dio tog posla je su bile pravne, administrativne i infrastukturalne aktivnosti koje kao takve nisu bile vidljive za naše članove i krajnjeg korisnika. U posljednjih godinu dana napravljen je niz akcija i aktivnosti koje su za cilj imale direktnu finansijku pomoć bolesnim i socijalno ugroženim kategorijama. Smatram da je najznačajniji dio našeg posla bio uspostaviti jednu organizaciju koja redovno, stabilno i potpuno transparentnmo djeluje. I vjerujem da smo u tome uspjeli. Ono što će biti naš fokus u narednom periodu je stvaranje jake mreže i širenje utjecaja Merhameta na kompletan teririji Norveške. Uspustavom stabilne i jake Merhametove zajednice stvorit će se osnova za jedan kontinuiran doprinos koji se ne odnosi samo na direktnu finansijsku i materijalnu pomoći već i svaki drugi vid pomoći koji bi mogao biti od koristi našim građanima u BiH, a koju naša bosanskohercegovačka zajednica u Norveškoj može pružiti - naglašava Spahić.

Iako je i bošnjačku zajednicu u Norveškoj širenje koronavirusa u velikoj mjeri udaljilo od svakodnevnih aktivnosti, naglašava da su ipak uspjeli pronaći način za korisno djelovanje i činjenje dobri dijela. 

- Mislim da u ovom momentu ne postoji čovjek kojeg nije pogodila trenutna situacija. Životi koje smo svakodnevno živjeli su u potpunosti okrenuti naglavačke. Ono što nam je bilo važno u normalnim uvjetima danas je postalo potupno beznačajno. U čovjeku se probudio instinkt za preživljavanje i naglašena briga za sve ono što se inače podrazumijeva, zdravlje, porodica, posao, opskrba i tome slično. Mi smo se preko noći osvjedočili da je čovjek zaista jedno krhko biće i da ne treba mnogo prije nego li se njegov život i stabilnost ugroze. Imajući ovo u vidu, siguran sam da je i bošnjačka zajednica u Norveškoj pogođena ovom krizom. Međutim, ne vjerujem nijednog trenutka da su suštinske ideje i vrijednosti koje su utkane u svijest primjernog Bošnjaka poljuljane ovom krizom. Naprotiv, svjesni Bošnjaci i Bosanci i Hercegovci su ovu priliku iskoristili da žrtvuju svoje vrijeme, imetak, znanje i učine dobro djelo te na taj način da svoja imena trajno upišu u knjige dobrih djela. Vjerujem i u one 'nesvjesne', jer znam da su Bošnjani dobri ljudi, vjerujem u njihove dobre duše, vjerujem u njihov merhamet i nadam se da će ih ova kriza probuditi - konstatira na kraju razgovora Spahić.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.