open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Mešalić nakon Kolegija: Očigledno je da HDZ čeka jednokratno rješenje Schmidta za formiranje Vlade FBiH
Završen je Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj nije zakazana sjednica ovog doma, potvrdio nam je Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
27.04.2023. u 10:41
get url
text

Mešalić je ovom prilikom uputio kritiku dopredsjedavajućem Zastupničkog doma FBiH Mladenu Boškoviću (HDZ) koji je i predsjednik Ustavno-pravne komisije ovog doma jer ne zakazuje sjednicu ovog radnog tijela.

- Nikakva odluka danas nije donesena, ne znam zašto nas je predsjedavajuća Zastupničkog doma FBiH Mirjana Marinković-Lepić pozvala na Kolegij. Na Kolegiju je bilo žustro, zatražio sam od Boškovića da prestane opstruirati rad Ustavno-pravne komisije. Ukoliko on ne želi zakazati sjednicu na kojoj bi se razmotrili pristigli prijedlozi o izmjeni Ustava FBiH, a sve u cilju formiranja Vlade Federacije BiH, onda neka to uradi njegov zamjenik Elvir Karajbić (SDP). Ukoliko i on ne želi to pod pritiskom HDZ-a, onda neka je zakaže jedna trećina članova komisije - govori nam Mešalić.

Naglašava kako je evidentno da se u Parlamentu Federacije BiH mogu riješiti ustavna pitanja i da ne treba da intervenira visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

- Ne znam šta je bila intencija rukovodstva Zastupničkog doma pa je danas zakazao Kolegij. Prema informacijama koje su došle do mene, postoji neki dogovor u Mostaru da se sjednica Ustavne komisije Zastupničkog doma zakaže iza 1. maja, a Zaključak koji je donio Zastupnički dom je bio da se sjednica ove komisije zakaže što prije. Sada se pokazuje da visoki predstavnik ne kritikuje HDZ, njegove kadrove za opstrukcije. Očigledno je da HDZ čeka jednokratno rješenje Schmidta za formiranje Vlade FBiH. Nemaju oni kapaciteta da u Parlamentu izglasaju Vladu FBiH - rekao je Mešalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.