VEZANI TEKST - Nikšić o "Osmorci": Dva su bloka, "Trojka" i Kasumović, a drugi je SBiH, NES, PDA i ZNG, razgovaramo sa međunarodnim partnerima

- U ovom periodu koji je pred nama nastojat ćemo da osiguramo potpise naših zastupnika do ponedjeljka, koji bi definirali jasnu parlamentarnu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, što bismo prezentirali OHR-u.

Još su podijeljena mišljenja da li ili ne izabrati i podržati potpredsjednika iz SDA, odluku ćemo donijeti do četvrtka. Još razgovaramo i sa partnerima, prijateljima iz međunarodne zajednice, pogotovo sa OHR-om jer i njih živo interesuje kao i nas, šta ukoliko dođe do blokade - izjavio je jučer Nikšić.

Ovim je Nikšić na (in)direktan način priznao u kojoj mjeri je međunarodni faktor uključen u formiranje i opstanak ove heterogene političke grupacije.

- Nikšić očigledno ima staratelja ili navigatora iz međunarodne zajednice kada povlači poteze. To nije korektno prema biračima.

Zašto ne kaže, jesu li to Amerikanci, Rusi, Francuzi, OHR, Britanci... Ostao je dužan javnosti - kazao je za Faktor Mahir Mešalić, predsjednik Kluba DF/GS u Zastupničkom domu PFBiH.

VEZANI TEKST - Silajdžić o Nikšićevoj izjavi: Davanje potpisa zastupnika na uvid međunarodnim faktorima je...

Predsjednik Kluba SDA u Zastupničkom domu PFBiH Mirsad Zaimović smatra da se radi o ponižavanju institucija. 

- Najbolji komentar dao je zastupnik Stranke za BiH Haris Silajdžić kazavši kako je "ovo izravno saučesništvo u kreiranju društveno-političkih postavki po kojima je BiH, tačnije njen jedan entitet – Federacija, kolonijalna zona pa je normalno da neki od domaćih aktera političkog života na uvid daju potpise međunarodnim faktorima?!"

Moram naglasiti da su neki od predstavnika međunarodne zajednice svojim intervencijama u politički život u BiH na putu da naprave ozbiljan diplomatski skandal - naglasio je za Faktor Zaimović.