open-navfaktor-logo
search
Oštra reakcija
Mešalić o "slučaju Kordić": Iz HDZ-a su nekima uspjeli zapušiti usta; reakcija OHR-a je ponižavajuća
Mahir Mešalić, član Predsjedništva DF-a i predsjednik Kluba DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, izjavu predsjednice Federacije BiH Lidije Bradara o osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću okarakterisao je "jedinstvenim primjerom da neko pomoću tako nebuloznih tvrdnji nastoji opravdati svoje simpatije, podršku i druženje sa ratnim zločincima".
13.03.2023. u 19:07
get url
text

- Ko je jednom osuđen za ratni zločin, zauvijek ostaje ratni zločinac i to nema veze s tim da li je kaznu odslužio ili ne. No to samo pokazuje koliko su HDZ i Bradara uporni u njegovanju UZP-ovskih i fašističkih vrijednosti. Zahvaljujući pojedincima iz međunarodne zajednice, u posljednje vrijeme su naročito ohrabreni u promociji ideja zločina i fašizma - navodi Mešalić.

Naglašava i kako su "očito iz HDZ-a nekima uspjeli da zapuše usta".

- Tako oni, naime, vide relaksaciju odnosa sa Bošnjacima i ostalim građanima i narodima u BiH. Oni da slobodno veličaju ratne zločince, a drugi da šute o tome. Mi u Demokratskoj fronti na takvu logiku i poniženje ne pristajemo. Valjda i zbog toga nismo miljenici pojedinih stranaca koji nastoje da takve politike, poput HDZ-ove, a koje se oslanjaju na UZP, izjednače sa politikama koje su civilizirane - kaže Mešalić.

Na pitanje zašto šute, dodaje Mešalić, moraju odgovoriti HDZ-ovi koalicioni partneri okupljenu oko "Osmorke" ili "Trojke".

- Mogu samo pretpostaviti zbog čega šute, a to su obećane pozicije i vlast. A i građanima je sve jasno - kazao je Mešalić, te dodao kako je današnja reakcija OHR-a ponižavajuća.

- Nastoje obmanuti udruženja žrtava iznošenjem načelnog stava, a zapravo su se oglušili na zahtjev da OHR smijeni Bradaru. Nisam optimista u pogledu Bradarine smjene. Ne vjerujem da Schmidt ima hrabrosti da smijeni nekog ko je kadar HDZ-a. On je samo hrabar u iživljavanju nad Bošnjacima i ostalim građanima koji ne podržavaju HDZ i veličanje ratnih zločina - naveo je Mešalić.

Dodao je i kako "se uostalom, ne smije zaboraviti da ratni zločinac Dario Kordić i Christian Schmidt dijele isto priznanje koje im je uručila Vlada Republike Hrvatske".

Smatra iluzornim očekivati da bi se u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH mogle skupiti dvije trećine ruku na osnovu kojih bi se u pogledu smjene Lidije Bradare išlo dalje prema Ustavnom sudu FBiH.

- Ja lično ne očekujem podršku HDZ-ovih koalicionih partnera. Jer njihova ljubav prema vlasti sa HDZ-om ne dozvoljava im luksuz iznošenja istine, čak ni kada je riječ prema odnosu spram ratnih zločina. Lidija Bradara ne zavređuje mjesto predsjednice FBiH i Klub Demokratske fronte je to jasno artikulisao glasanjem u oba doma Parlamenta FBiH - zaključuje Mešalić, saopćeno je iz DF-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.