open-navfaktor-logo
search
Bura u Zastupničkom domu
Mešalić poručio predsjedavajućoj Marinković-Lepić: Nećete nam ders držati vi sa kompenzacijske liste
Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nakon pauze koju je zatražio predsjednik Kluba zastupnika SDA Mirsad Zaimović nastavljena je, ali potom je desetominutnu pauzu zatražio predsjednik Kluba zastupnika DF-a Mahir Mešalić.
28.04.2023. u 15:23
get url
text

Na dnevnom redu današnje sjednice je odluka o izglasavanju Vlade Federacije BiH koju je svojim odlukama nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Zaimović je kazao kako je pauzu zatražio jer je bilo malo vremena od Schmidtovih odluka, materijala koje su dobili za sjednicu.

Upozorio je rukovodstvo doma da se uspostavi YouTube prijenos sjednice.

- Mi smo prijenose imali u vrijeme pandemije, insistiram da se uspostavi prijenos zbog velikog interesovanja javnosti - kazao je Zaimović.

Za riječ se javio i Mešalić tražeći također prijenos sjednice putem interneta.

- Uveli ste sankcije medijima, tražimo da popravite prijenos preko YouTubea. Tražim deset minuta pauze - rekao je Mešalić.

Pauzu je odobrila predsjedavajuća Mirjana Marinković-Lepić.

Po isteku pauze sjednica je nastavljena i Marinković-Lepić je pozvala Mešalića da obrazloži zašto je tražio pauzu.

Mešalić se međutim javio za diskusiju da bi mu Marinković-Lepić rekla da nema diskusije.

- Na jedno brutalno-diktatorsko ponašanje kakvo vi imate, nemojte nas sprečavati da diskutujemo. Ne možete nama zastupnicima koji smo direktno birani od građana, za razliku od vas sa kompenzacijske liste sa minimalnim brojem glasova, da držite ders, šta mi da radimo. Mi se ponašamo u skladu sa Poslovnikom, uvažavam Vas kao damu, ali nas morate pustiti da govorimo. Objasnite nam fino, ali nas nećete spriječiti da govorimo, ovo je Parlament i ovdje se diskutuje, zabranjivat mi diskusiju nećete - poručio je Mešalić.

Uslijedilo je glasanje o dnevnom redu na kojem je jedina tačka izglasavanje Vlade FBiH. Rečeno je da je za glasalo 51, da su bila dva suzdržana i 19 protiv.

Mešalić je zatražio pojedinačno izjašnjavanje i rezultati su bili drugačiji. Za je glasao 51 zastupnik, dva su bila suzdržana i 39 protiv.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.