open-navfaktor-logo
search
Žali se na diskriminaciju
Mevlid Jašarević štrajkuje glađu: Zašto u Srbiji ima mjesta za Eleza i Tintora, a ne i za njega
Mevlid Jašarević, koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog terorističkog napada na Ambasadu SAD-a u Sarajevu, stupio je u štrajk glađu.
13.05.2022. u 11:26
get url
text

Jašarević kaznu izdržava u državnom zatvoru u Vojkovićima, a kako je potvrdio direktor te kazneno-popravne ustanove Siniša Perković, nakon što je stupio u štrajk glađu Jašarević je prebačen u zatvorski Stacionar, kako to zakon nalaže.

Jašarević je ranije zatražio da preostali dio kazne služi u Srbiji, čiji je državljanin i prije oko godinu tražio je posredstvom Ministarstva pravde BiH da bude premješten u Srbiju. Međutim, dobio je odbijenicu iz Posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu.

Njegov tamošnji advokat po službenoj dužnosti je na to rješenje uložio žalbu na koju još nije stigao odgovor.

Jašarevićev advokat u BiH Senad Dupovac kazao je jutros za Faktor kako se Jašarević na ovaj potez odlučio jer smatra da je diskriminiran na nacionalnoj osnovi.

- Na to se odlučio jer smatra da je u neravnopravnom položaju u odnosu na osuđenike srpske nacionalnosti kao što su Jovan Tintor ili Darko Elez, koji imaju dvostruko državljanstvo i Srbije i Bosne i Hercegovine i osuđeni su za teže zločine, odnosno ratne zločine i organizovani kriminal. Njihovim zahtjevima se udovoljava, dok su njega, koji ima isključivo srbijansko državljanstvo odbili - pojasnio nam je Dupovac.

Advokat Senad Dupovac

Jašarević je za Nezavisne kazao da je  o štrajku glađu obavijestio i Ambasadu Srbije u BiH, te da priželjkuje razgovor s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojem je ranije pisao.

- I da sam najgori na svijetu, ja sam u Srbiji rođen. Nadam se da će Vučić imati pet minuta da obavimo video-poziv da iznesem moj problem - rekao je Jašarević.

VEZANI TEKST - Mevlid Jašarević traži premještaj u zatvor u Srbiji, pisao i Vučiću

On je ranije kazao kako želi biti prebačen u Srbiju jer mu u Novom Pazaru živi cijela porodica i da putuju po 10 sati kada mu dolaze u posjetu, te da zbog toga 12-godišnjeg sina viđa dva do tri puta godišnje.

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je krajem 2013. godine pravosnažnu presudu Jašareviću od 15 godina zatvora zbog napada na američku ambasadu u Sarajevu, počinjenog 28. oktobra 2011. godine.

Jašarević je, prema dostupnim informacijama, tog dana ispalio 105 metaka i teško, u obje noge, ranio policajca Mirsada Velića. Onesposobljen je snajperskim hicem pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a potom uhapšen.

Sedam godina svoje kazne odrobijao je u zeničkom zatvoru, a potom je prebačen u Vojkoviće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.