Ponedjeljak, 02.10.2023.
FOTO: AA

MFS Emmaus obilježio 24. godišnjicu, svakodnevno pomažu stotinama ljudi iz cijele BiH

Međunarodni fond solidarnosti Emmaus danas je obilježio 24. godišnjicu humanitarnog djelovanja u Bosni i Hercegovini. Svečanost je organizovana u restoranu "Leptir" u Doboj Istoku, a zvanicama su najprije prezentovane aktivnosti koje su realizovane u 2022. godine.

- Svake godine nastojimo da prije svega okupimo ljude koji podržavaju naše aktivnosti, a oni dolaze, kao što je poznato, iz cijelog svijeta. Pored partnera iz BiH, danas su nam došli naši partneri i donatori iz Francuske, Holandije, Turske i drugih zemalja. Ovo je prilika da se svi vidimo, da prezentujemo šta smo uradili u protekloj godini uz njihovu podršku i da se na neki skroman način zahvalimo svima njima, ali i istovremeno da pozovemo neke ljude koji su u ranijem razvoju MFS Emmaus dali doprinos, lično ili preko institucije koju su predstavljali te da i njima odamo priznanje - rekao je Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora MFS Emmaus.

Svečanost u Doboj Istoku bila je prilika da se s donatorima razgovara o novim idejama i realizaciji aktivnosti u 2023. godini jer MFS Emmaus svakodnevno brine o više stotina svojih korisnika.

- MFS Emmaus ima i stalne o kojima svakodnevno brinemo kroz naše ustanove, a naravno najveća od njih je Prihvatni centar 'Duje' u kojem je danas smješteno 456 korisnika iz cijele Bosne i Hercegovine. Radi se o osobama u stanju socijalne i zdravstvene potrebe koji dolaze preko centara za socijalni rad. Sljedeća grupa naših stalnih korisnika jesu djeca jetimi koje pomažemo kroz naše projekte stipendiranja, ali i kroz druge načine. Njih je trenutno više od 2.400 u našem programu. Osim djece jetima brinemo i o djeci naših povratnika. U Potočarima kod Srebrenice imamo internatski smještaj gdje tokom ove školske godine boravi 70 djece iz Podrinja, a koja idu u srednju školu u Srebrenicu i ta usluga je za djecu besplatna - kaže Škrebo te nastavlja:

- Imamo i dnevne centre u Potočarima, Zvorniku i Doboj Istoku u kojima u toku dana brinemo o djeci, a otprije godinu imamo i aktivnosti dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama u Doboj Istoku. Od jučer imamo prve korisnice u Domu za starije osobe 'Hatidža Mehmedović' koji je otvoren prošle godine, a jučer smo primili prve dvije korisnice.

Na svečanosti su dodijeljene zahvalnice, priznanja i posebna priznanja za donatore, udruženja i institucije.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh