open-navfaktor-logo
search
Bolji uvjeti
Mijenja se krov na školi "Džemaludin Čaušević" u općini Novi Grad
U Osnovnoj školi "Džemaludin Čaušević", u Švrakinom Selu u toku su radovi na rekonstrukciji preostalog dotrajalog krova škole, gdje se zbog prokišnjavanja, nastava odvijala u neuslovnim prostorijama. Radi se o dijelu objekta u kojem se nalaze učionice za učenike prvog razreda, produženi boravak i biblioteka.
23.08.2022. u 08:06
get url
text
OŠ "Džemaludin Čaušević
OŠ "Džemaludin Čaušević

Zahvaljujući ovim radovima, koje zajednički realiziraju Općina Novi Grad Sarajevo i Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo učenici i nastavno osoblje od ove školske godine će dobiti bolje uvjete za rad i boravak u školi. Osim toga, azbestni krov bit će zamijenjen limenim, te će cijeli školski objekat konačno imati novi krov.

Direktorica škole Beba Šarkinović ističe važnost ovog projekta za djecu i nastavno osoblje, kako sa obrazovnog tako i sigurnosnog, ali i zdravstvenog aspekta.

- Krov središnjeg dijela objekta koji je prokišnjavao sve do 2. sprata, obnovljen je 2014. godine, a radove je finansirala Općina, dok je 2016. godine saniran krov na fiskulturnoj sali škole sredstvima Ministarstva obrazovanja KS, sada se radi treći dio krova koji je bio od azbesta i prokišnjavao je, zbog čega su i dimnjaci bili oštećeni. Radovi se odvijaju i subotom kako bi sve bilo završeno do početka školske godine. Projekat je posebno važan radi sigurnosti djece i zdravstvenog aspekta obzirom da je krov bio od azbestnih ploča koje su štetne za ljudsko zdravlje. Realizacijom projekta steći će se uslovi za kvalitetniji početak školske godine - istakla je direktorica Šarkinović.

Radovi obuhvataju zamjenu krovnog pokrivača, sanaciju krovne konstrukcije, postavljanje limenih opšava i novih oluka, kao i ostale građevinsko – zanatske radove koji su neophodni za izradu krova.

Za realizaciju ovog projekta izdvojeno je 47.586,56 KM, a sredstva su osigurali sufinansiranjem Općina Novi Grad Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. Općina Novi Grad Sarajevo je pored učešća u sufinansiranju provela proceduru javne nabavke za odabir izvođača radova, te osigurala koordinaciju i stručno – tehnički nadzor na realizaciji ovog projekta. Izvođač radova je firma Sela Sarajevo.

Osnovna škola “Džemaludin Čaušević” izgrađena je 1954. godine, u toku rata od 1992-1995. godine bila je potpuno devastirana. Zahvaljujući donaciji Kraljevine Republike Danske, škola je obnovljena i nastavila je sa radom 04. oktobra 1996. godine. Danas je pohađa 350 učenika raspoređenih u 17 odjeljenja. Realizacijom ovog projekta učenici i nastavno osoblje dobili su bolje uslove za rad i boravak u školi, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.