open-navfaktor-logo
search
Teška situacija
Milan Novitović: Brana u Kijevu nije pukla, stiže helikopter, ne treba nam panika među građanima
- Brana u Kijevu nije pukla - rekao je na početku razgovora za Faktor Milan Novitović, direktor Civilne zaštite Republike Srpske.
05.11.2021. u 13:22
get url
text

On dodaje da se, prema informacija koje dobija, to još nije desilo.

- Za sat će doletjeti helikopter i uradit ćemo izviđanje. Najmanje što nam sada treba je panika među građanima. Prema informacijama koje imam i fotografijama, voda jeste potkopala put i jeste problem. Neizgrađeni objekti postaju dodatne prepreke, zaustavlja se drveće i stvaraju se nekontrolisane brane. Kod brane koja je u funkciji imate akumuliranje i ispuštanje vode i upravljate tim resursom. Ovo je nešto čime ne upravljamo – pojašnjava Novitović.

Direktor Civilne zaštite RS-a je na putu za Trnovo, gdje je teška situacija.

- Općina Pale je pod kontrolom, Istočna Ilidža i Trnovo jesu u teškoj situaciji, ali naći ćemo način da tu situaciju prevaziđemo i da svim građanima pomognemo kako se od nas očekuje. Priznajem javno da su zatajile službe civilne zaštite lokalnih zajednica. Apelujem na građane, civilne zaštite i lokalne zajednice, uvažite apel koji smo jučer pustili, a to je da će Bosna i Hercegovina pet dana biti izložena povećanom obimu padavina. Velika količina padavina u kratkom vremenu aktivira i bujične vode – upozorava on.

Istakao je da se lokalne zajednice i građani moraju odgovornije ponašati u situacijama kada i Civilna zaštita ide u stanje pripravnosti.

- Moraju i oni biti dostupni i raditi 24 sata, a ne isključivati telefone u 22 sata i paliti ih u 7.30 ujutro. Ne znam čemu to vodi. O tome ćemo razgovarati kada sve ovo prođe. Analizirati svačiji postupak, pa čak i moj. Da li sam bio dovoljno operativan i pripravan, da li smo digli sve ljude i kapacitete. Opet apelujem na građane: Shvatite upozorenje i ozbiljno mobilišite materijalno-tehnička sredstva.

Privredni subjekti koji održavaju puteve, ne trebate nam za sedam dana. Naplatili ste održavanje puteva, budite u funkciji građana i pomozite nam i stavite saobraćajnice u funkciju. Nemojte da imamo odsječenost Trnova i drugih lokalnih zajednica. Maksimalno se angažujte. Ovo je vrijeme kada se od svakog očekuje maksimalan angažman – naglasio je na kraju Novitović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.