open-navfaktor-logo
search
Knin
Milanović dodijelio odlikovanja zloglasnim jedinicama HVO-a
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti priredio je prijem za ratne komandante iz Domovinskog rata na Kninskoj tvrđavi na kojem uručuje odlikovanja generalima.
04.08.2021. u 22:23
get url
text

Svečana dodjela službeno je počela oko 20 sati hrvatskom himnom, a potom minutom šutnje za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu.

- Ovdje smo večeras i sutra da se radujemo svojim uspjesima, a ne da likujemo na tuđim porazima. Puno je i krvi i teških osjećaja da bi se ovo pretvorilo ovo u likovanje. Odlikovanja koja ću dati u ime Hrvatske nisu odlikovanja da bi bilo koga povrijedio, nego da bi naglasio ispravnost našeg puta. Ovdje je 1995. godine stavljena "tačka na i". Da, Amerikanci su naši prijatelji, ali da nije bilo vas, ovoga svega ne bi bilo. Niko vam nije rekao da ovo napravite, to ste osmislili i napravili sami.

FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nije ovo zamišljeno da se ikoga ponizi. Vjerujem da će tu dobru namjeru shvatiti i naši prijatelji u Bosni i Hercegovini. To nije zamišljeno da se bilo kome stane na nogu. Ovo su važne stvari i ja ću ih stalno naglašavati. Vidimo se sutra, oni koji će dobiti najviša odlikovanja ja čestitam i nadam se da ovakva odlikovanja ratnim zapovjednicima nijedan predsjednik više neće morati dati. Ovime zatvaramo jednu epopeju, živjela naša domovina - kazao je Milanović.

Odlikovanja su tako dobili penzionisani general-pukovnik Mladen Kruljac, penzionisani general-bojnik Ivan Kapular, penzionisani general-bojnik Jozo Milićević i penzionisani brigadni general Zvonko Peternel te Vojna policija HVO-a.

Milanović je odlikovao i jedinicu "Ludvig Pavlović", koja nosi ime po članu terorističke Bugojanske skupine iz 1972. godine.

VEZANI TEKST - Obradović: Ono što je Tuđman nečasno radio u ratu, to Zoran Milanović odlikuje u miru

Podsjetimo, zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH Amer Obradović koji je i sam bio maloljetni logoraš tzv. "Herceg-Bosne" istakao je da je očito da ono što je Tuđman nečasno radio u ratu, a o čemu je pravosnažno presudio i Haag, to u miru odlikuje Zoran Milanović.

- Ta je jedinica, mi to dobro znamo u Hercegovini, bila je zadužena za etničko čišćenje Bošnjaka, bili su dio udruženog zločinačkog poduhvata i to je pravosnažno utvrđeno bez razumne sumnje. Upravo ovih augustovskih dana kada se žrtve tzv. "Herceg-Bosne" sjećaju strašnih zločina u kojoj je Vojna policija HVO-a imala jednu od ključnih uloga, Milanović gazi po žrtvama, međunarodnim presudama i demokratskim vrijednostima. Nametnuti zakon Valentina Inzka bi dobrodošao i "europskoj Hrvatskoj", koja uporno negira ratne zločine i nagrađuje jedinice koje su u njima učestvovale. Milanović se sa ovakvim odlukama svrstava u red najnečasnijih državnika na našim prostorima - izjavio je Obradović.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) također je u srijedu osudilo odluku predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o odlikovanju Vojne policije HVO-a i Jedinice za posebne namjene Ludvig Pavlović.

VEZANI TEKST - Bošnjaci u Hrvatskoj o Milanovićevim odlikovanjima zločinaca: Više ga nećemo zvati na naše događaje

- Na ovaj način Zoran Milanović nastavlja sa praksom dodjeljivanja odlikovanja ratnim zločincima jer upravo je Vojnom policijom HVO-a rukovodio Valentin Ćorić koji je zbog ratnih zločina nad Bošnjacima tokom rata osuđen na 16 godina zatvora. Unutar istog sistema djelovao je i Berislav Pušić, također osuđenik u procesu Prlić i ostali. Navodno bi odlikovanje trebao dobiti i Željko Džidić koji je 2011. godine pobjegao u Hrvatsku pred licem pravde jer mu je trebalo biti suđeno za ubistva ratnih zarobljenika Armije BiH čije posmrtne ostatke njihove porodice i danas traže - ističu iz BNV-a.

Dodaju da s obzirom na to da predsjednik Hrvatske nije opovrgnuo navedeno, a i imajući u vidu njegovo dosadašnje ponašanje i djelovanje kada je u pitanju odnos prema Bošnjacima, čin dodjeljivanja odlikovanja jedinicama koje se dovode u vezu s ratnim zločinima je za svaku osudu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.