open-navfaktor-logo
search
Vratiti se u zakonske okvire
Milavica: Vlada KS uvodi praksu opasnih ekspres smjena
Od nove Vlade Kantona Sarajevo građani su očekivali da će odrediti drugačije prioritete s obzirom na nezavidnu zdravstvenu i ekonomsku situaciju u kojoj se trenutno nalazimo, kaže Sead Milavica, zastupnik DF-a u Skupštini Kantona Sarajevo te dodaje da pritom misli da nisu poduzete nikakve značajnije mjere u zaštiti zdravlja građana, niti sanacije ekonomskih posljedica pandemije kod najugroženijih građana i ekonomskih subjekata.
26.02.2021. u 10:09
get url
text

- Prioritet nove vlasti su, naprotiv, smjene uprava i direktora javnih preduzeća i ustanova za što će mnogi reći očekivano, ali ovaj put s uvođenjem nove netransparentne prakse ekspresnih smjena od strane ministara, bez prethodnih rasprava o godišnjim izvještajima na Skupštini Kantona Sarajevo. Praksa ekspresnih smjena se uvodi putem naloga upravnim tijelima iz ministarstva da razriješe dužnosti direktore na osnovu nalaza pojedinih inspekcija. Činjenica je da inspekcije svoj posao rade u okviru nadležnosti i zakona, ali pojedini propusti u radu menadžmenta svakako su samo dio ukupne slike o djelovanju koje nama zastupnicima trebaju biti pruženi na uvid u okviru kompletnog izvještaja o radu i poslovanju javnih subjekata - kaže Milavica te objašnjava:

- Pojednostavit ću da bude građanima jasno. Blagajnica u pozorištu ne izda ulaznicu, inspekcija kazni odgovornu osobu, direktor se smjenjuje. Radnik komunalnog preduzeća se nepravilno registruje pri dolasku na posao, inspekcija kazni odgovornu osobu, direktor se smjenjuje. Pritome ustanove i preduzeća mogu poslovati pozitivno, s pozitivnim učincima u društvu, nevažno.

Milacvica smatra da "bez mogućnosti da na Skupštini Kantona Sarajevo prezentuju i odbrane svoje godišnje izvješataje o radu, smjene će se događati u tišini, bez prethodnih javnih rasprava, jer nova vlast ne želi rizikovati da se suoči sa pojedinim pozitivnim pričama koje će se ispriječiti dogovorenoj podjeli političkog plijena".

- Pozitivni godišnji izvještaji će biti irelevantni, jer će menadžment već biti smijenjen, a nova "progresivna" vlast neće morati javnosti opravdavati zašto su smjenili uspješne uprave. Odluke se već primjenjuju selektivno. Ako su kazne po inspekcijskim nalazima morali platiti neki direktori koji su bliski vlastodršcima, zahtjev za smjenu im neće biti niti upućen. Neće tu biti principijelnosti, jer inspektori će naravno kasnije dolaziti i utvrđivati propuste i kod "njihovih" direktora, kojima će grijesi biti oprošteni - objašnjava zastupnik.

No, šta je prava, suštinska opasnost s uvođenjem ekspres smjena?

- Opasnost je u tome da će svaki direktor biti svjestan da može biti smijenjen na mjesečnoj bazi, niti da dočeka istek godine mandata u kojem se nalazi i da nikada ne bude u mogućnosti predstaviti sve učinke svoga rada. To direktora i upravu stavlja u potpuni vazalski odnos na svakodnevnoj bazi, jer će biti pod stalnim prijetnjama i ucjenama da ako ne ispuni zahtjeve nadležnih ministara i političkih stranaka, bit će ekspresno smijenjen.

Takva vrsta političkog nadzora otvara dodatni prostor za korupciju, stranačko zapošljavanje i druge nezakonite aktivnosti, ovaj put daleko od očiju javnosti. Pitanje je i kakvi kadrovi će pristati djelovati pod ovakvim pritiskom, te koliko će se suziti izbor najboljih kandidata za pozicije u menadžmentu kada će im sloboda odlučivanja biti svedena na minimum - smatra Milavica.

Dodaje da kao zastupnik zahtijeva od Vlade KS da prekine ovu već započetu praksu, a osim ovog javnog upozorenja Vladi KS obrat će se i svim drugim nadležnim institucijama "da nam pomognu Vladu KS vratiti u zakonske okvire i okvire transparentnosti za koje se svesrdno zalažu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.