open-navfaktor-logo
search
SIPA istraživala
Milionska provizija od Realovog transfera završila u BiH
Kompanija iz BiH, kojoj je Real isplatio tri miliona eura, 2016. godine bila je predmetom istrage koju je provodila SIPA zbog sumnji za pranje novca
20.11.2018. u 22:01
get url
text
Mateo Kovačić i Luka Modrić

Dokumenti unutar afere Football Leaks otkrivaju da su hrvatski reprezentativci, stoper Liverpoola Dejan Lovren i veznjak Chelseaja Mateo Kovačić, ali i srbijanski fudbaler Dušan Tadić iz Ajaxa, prebacili milione eura od svojih komercijalnih prava u kompaniju RaSport management GA.

Iza ove kompanije stoji Mario Mamić, sin Zdravka Mamić i njegovi pravnici, što je za Index.hr potvrdila i Esther Omlin, tužiteljica švicarskog kantona Obwalden, u kojem je otvorena pomenuta firma. Kompanija RaSport management GA je po osnovu komercijalnih prava iz nekoliko fudbalskih klubova naplatila 4,5 miliona eura.

Ono što je zanimljivije jeste da su tri miliona od transfera Matea Kovačića iz Intera u Real, jednom od najvećih u historiji hrvatskog fudbala, završila u Bosni i Hercegovini.

Naime, naknada za agente, prema budžetskoj tabeli Reala, u iznosu od tri miliona eura isplaćena je kompaniji Sport Servis MM d.o.o. iz Ljubuškog. Ova kompanija, piše Index.hr je 2016. godine bila predmetom istrage koju je provodila SIPA zbog sumnji za pranje novca.

U FIFA-inom izvještaju o megatransferu Kovačića spominje se ime samo jednog agenta, Danijela Kuraje, koji je bio posrednik u ovom transferu u kojem je zastupao Inter.

Istovremeno, u dokumentima Reala koje je analizirao Nacional, kompanija koju je zastupao Kuraja, Sport Servis MM, navodi se kao primatelj tri miliona eura naknade za agente.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.