open-navfaktor-logo
search
Zastrašivanje
Milorad Kojić prijeti svjedocima, mediji u RS-u otkrivaju identitet osobe koja je optužila Viškovića
Imena svih svjedoka koji su svjedočili protiv osuđenih ratnih zločinaca iz reda srpskog naroda bit će objavljena. Najavio je to direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica entiteta RS Milorad Kojić.
21.09.2020. u 13:48
get url
text
Milorad Kojić

Republički centar je, dodao je Kojić, na polovini posla da objavi spisak svjedoka koji su, smatra on, davali "lažne izjave", a prijetnja je uslijedila nakon što su aktuelizirane optužbe na račun premijera entiteta RS Radovana Viškovića o ulozi u prikrivanju ratnih zločina.

Zaštićeni svjedok M-16 u predmetu "Josipović i drugi" je, podsjetit ćemo, pred Sudom BiH tvrdio da mu je Višković nudio novac za prekopavanje masovnih grobnica u Milićima.

Da zaštićeni svjedok više ne bude "zaštićen", ekspresno su se potrudili mediji pod kontrolom Milorada Dodika, koji su otkrili njegove inicijale i prebivalište, čime su direktno doveli u opasnost zaštićenog svjedoka, te kompromitirali eventualnu istragu u ovom slučaju.

Otkrivanje podataka o identitetu ili informacija koje mogu dovesti do otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka krivično je djelo propisano Krivičnim zakonom BiH.

- Ko neovlašteno drugome saopći, preda ili preduzme drugu radnju s ciljem otkrivanja podataka o identitetu ili informacija koje mogu dovesti do otkrivanja identiteta lica koje je pružilo dokaz ili treba pružiti dokaz pred institucijama BiH, a koje se po zakonu ne smiju objaviti ili su odlukom Suda BiH ili od strane ovlaštenog lica proglašene tajnim podacima, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine – glasi član 240. stav (1) Krivičnog zakona BiH.

Isti član predviđa i novčanu kaznu ili kaznu zatvora do jedne godine za onoga ko dođe do otkrivenih, ali ne i objavljenih podataka, te te podatke ili informacije prenese ili učini dostupnim.

VEZANI TEKST - Kojić: Objavit ćemo identitet zaštićenog svjedoka koji je optužio Viškovića

Uprkos jasnim zakonskim propisima, blaga kaznena politika poslužila je kao dodatni podsticaj onima koji objavljivanjem identiteta zaštićenih svjedoka nastoje utjecati na epilog suđenja, pri čemu dovode u opasnost svjedoka.

Tako je, primjera radi, Sud BiH u maju 2017. godine proglasio krivom Branku Šekarić jer je preko društvenih mreža otkrila identitet svjedokinje koja je dala iskaz na suđenju njenom suprugu Draganu Šekariću za ratni zločin na području Višegrada, ali ju je osudio na samo osam mjeseci uvjetne zatvorske kazne. Kao olakšavajuću okolnost Sud BiH je cijenio to što Šekarić ranije nije osuđivana, te i činjenicu da je oštećenoj "uputila izvinjenje".

Prva optužnica zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka podignuta je 2011. godine protiv urednika magazina Bum Krunislava Malenice i tadašnjeg novinara tog magazina Eseta Muračevića, koji su na osnovu sporazuma dobili uvjetnu kaznu.

Nije sporno samo otkrivanje identiteta zaštićenih svjedoka, već i onih koji su bez skrivanja identiteta svjedočili u predmetima ratnih zločina. Objavljivanjem njihovih imena, uz konstataciju Republičkog centra da su "lažno svjedočili", ne vrši se samo pritisak na te svjedoke, već i one koji bi ubuduće svojim svjedočenjem doprinijeti sankcioniranju ratnih zločinaca.

- Sasvim je sigurno da oni na takav način hoće da zastraše buduće svjedoke. Ako će praviti selekciju, na način da objave samo svjedoke optužbe, to znači da hoće da zastraše buduće svjedoke. Postoji ometanje pravde i postoji niz krivičnih djela kojima se ometa pravda, a sigurno je da se na indirektan način time ometa pravda – izjavila je za Faktor advokatica Senka Nožica.

Član 241. Krivičnog zakona BiH propisuje kazne od jedne do deset godina zatvora za osobe koje fizičkom silom, peijetnjama, zastrašivanjem ili obećanjima spriječi davanje iskaza ili izvođenje dokaza u krivičnom postupku koji se vodi po zakonu BiH.

Djela opisana Krivičnim zakonom BiH savršeno odgovaraju opisu najavljenih aktivnosti Republičkog centra i njegovog direktora Milorada Kojića, ali Tužilaštvo BiH, sudeći prema šutnji iz te institucije, nema namjeru reagirati.

Iako u svom nazivu nema etnički predznak, te iako se radi o entitetskoj instituciji koja bi trebala zastupati interese svih građana tog entiteta, Republički centar se isključivo bavi istraživanjem zločina nad pripadnicima srpskog naroda, te zaštitom osuđenih i osumnjičenih ratnih zločinaca koji pripadaju tom narodu.


Vrlo je zanimljivo da podaci koje koristi ta institucija o broju žrtava uglavnom ne korespondiraju sa zvaničnim informacijama kojima raspolažu sve međunarodne i domaće institucije zadužene za dokumentiranje i procesuiranje ratnih zločina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.