open-navfaktor-logo
search
I dalje bukti zbog Brisela
Milorade, "bar ti znaš ingliš": Srpsko nejedinstvo, Bošnjaci stvarni nosioci EU vrijednosti i Čović iz hotelske sobe
Srpsko nejedinjstvo nakon sastanka političkih lidera iz Bosne i Hercegovine u Briselu odjekuje društvenom mrežom Twitter.
14.06.2022. u 16:12
get url
text

Prvi s "peckanjem", već tokom sastanka, započeo je Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, optuživši Branislava Borenovića, lidera PDP-a, kako ne želi potpisati ništa sa "predstavnicima većinske volje naroda RS-a".

VEZANI TEKST - Brisel: Sporazum prihvatile sve probosanske stranke, kao i Dodik, ali uz izdvojeno mišljenje o Ukrajini

- On bira društvo. Pardon, raju. Za razliku od njega, mi i dalje biramo RS – naveo je Kovačević podijelivši fotografiju Borenovića koji sjedi, zajedno sa Nenadom Nešićem, liderom DNS-a, u društvu lidera probosanskih stranaka.

Uslijedio je ubrzo i Borenovićev odgovor, na šta se ova prepirka produžila na još nekoliko tvitova.

No, vodstvo je zatim preuzeo Dodik ocijenivši napade Borenovića kao "smiješne".

- Branislav Borenović je pristao na sve što je dogovoreno u Briselu prije dva dana. Nije potpisao dokument, baš kao što nije potpisao niko od učesnika. Zato su napadi koji dolaze od njega ne samo neozbiljni, već i smiješni. Počeo je napadati i sam sebe – naveo je Dodik na Twitteru.

Nije izostao ni odgovor prvog čovjeka PDP-a na kojem se nalazi spisak lidera koji su prihvatili Briselski politički sporazum, a koji je prethodno objavio predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

- Čuj Dodika: "Vjerujete li meni ili svojim očima?" Čovječe, rekao sam – s tobom i tvojom korumpiranom bratijom neću prihvatiti ni potpisati ništa. Evo ti zvanični Michelov spisak "Agreed by following participants...", bar ti znaš ingliš pa porčitaj – poručio mu je Borenović.

 

Verbalni sukob Dodika i Borenovića nije izostao ni tokom sastanka u Briselu, gdje je lider SNSD-a izustio i nekoliko psovki.

VEZANI TEKST - Tvrdnje iz opozicije: U briselskom dokumentu BiH spominje se 21 put, a RS samo u fusnoti

Na konferenciji za medije jučer Dodik je jasno podvukao da po pitanju Briselskog sporazuma i svega što se odigravalo u Briselu nema "srpskog jedinstva". Dok je on optuživao opoziciju, PDP i SDS, a konkretno Borenovića koji je bio u Briselu, da je došao voditi izbornu kampanju i da iz "Sarajeva podržavaju Borenovića kao razumnog i korektnog", Borenović i ostatak opozicije u RS-u Dodika optužuje za izdaju. Spočitavaju mu da je prihvatio poštivanje presuda u vezi s genocidom, da se opavezao na sankcije Rusiji u skladu sa politikom Evropske unije i tome slučno.

Opozicija iz RS-a tako se još jednom "pokliznula" pred evropskim zvaničnicima, a Dodik je opet odigrao staru oprobanu igru koju uvijek odigra kad nema dalje kud: Pred Evropljanima kooperativan i "evrospki čovjek", a za domaću upotrebu okrene drugi obraz na RTRS-u. Šta god opozicija rekla, Dodiku još uvijek polazi za rukom da dijelu bh. javnosti u RS-u objasni da je on "najveći" Srbin. Evropa zna uskratiti i novac, uvesti ili nagovijestiti sankcije, pa će sa Dodikom i ovog puta igrati igru štapa i mrkve. 

Koga nema među pristašama Briselskog dogovara, bez njega se može, a tu spadaju Borenović, šef DNS-a Nenad Nešić, šef SDS-a Mirko Šarović..., pa i ekipa iz Federacije uključujući Fahrudina Radončića i njegov SBB, kao i Dragana Čovića, koji je sa spiskom želja u rukama presjedio u briselskoj hotelskoj sobi. Kad je vidio da mu neće biti udovoljeno, iako se navodno svim silama iz Vlade Hrvatske i drugih krugova lobiralo da se udovolji Čoviću i da se u Briselu sazove sastanak isključivo na temu izmjena Izbornog zakona i takozvanog legitimnog predstavljanja naroda, bez prisustva Željka Komšića i većine drugih šefova stranaka, Čoviću nije preostalo ništa drugo nego da se oglašava na Twitteru. Kanije je stigao haber da bi Čović, samoprozvani "nosilac evropskih vrijednosti" sada privatio Briselski sporazum, ali uz manje izmjene. 

VEZANI TEKST - Sporazum iz Brisela dan poslije: Ko je na dobitku, a ko na gubitku, šta proigravaju Dodik i Čović

Probosanske stranke ili kako to vide Dodik i Čović - "bošnjačka strana", su pak pokazale jedinstven stav u Briselu, a time je na dobitku država Bosna i Hercegovina. Briselski dogovor od aktera sastanka koji su pristali na njega traži, između ostalog, implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, omogućen je iskorak ka kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, domaći lideri znaju šta im je činiti... U Parlamentu BiH su "kandidatski" zakoni i za njih bi trebali dići ruke, prema dogovoru, nakon oktobarskih izbora. 

Principi i obaveze iz Sporazuma predstavljaju mapu puta koja ne otvara samo vrata kandidatskog statusa za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji već osigurava bolju funkcionalnost bh. institucija i usvajanje važnih zakona iz oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije, a probosanska strana je ovog puta dokazala da su stvarni nosioci evrospkih vrijednosti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.