Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić učestvovao je danas u Ohridu na sastanku lidera zapadnog Balkana gdje se razgovaralo o unapređenju regionalne saradnje i najnovijoj inicijativi za ukidanju prepreka za slobodni protok roba, usluga, kapitala i ljudi.

Predsjedavajući Zvizdić je potvrdio nedvosmislenu opredijeljenost naše države članstvu u EU, kao i nastavku procesa NATO integracija, što je obaveza prema važećim  strateškim i zakonskim dokumentima Bosne i Hercegovine. Istaknuo je značaj ovih procesa za postizanje trajne stabilnosti i prosperiteta BiH i regije, i jasno istaknuo da BiH nije spremna učestvovati u bilo kojoj inicijativi ili sporazumu koji bi mogao imati negativne posljedice na dalji put BiH prema članstvu u EU.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da Bosna i Hercegovina podržava regionalne inicijative koje doprinose miru, stabilnosti, unapređenju političkog dijaloga i jačanju regionalne saradnje, te ekonomskom prosperitetu regije. S tim u vezi, naglasio je opredijeljenost BiH daljnjoj i potpunoj implementaciji postojećih sporazuma, poput CEFTA, MAP REA, Berlinskog procesa, kao i jačanju regionalne saradnje u okviru Zapadnobalkanske šestorke (WB6). Podcrtao je važnost godišnjih samita o zapadnom Balkanu kao ključnih pokretača  napretka u evropskim integracijskim procesima i čestitao Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji na preuzimanju predsjedavanja Berlinskim procesom. Ukazao je na činjenicu da je saradnja u okviru Berlinskog procesa značajno ojačala saradnju u regionu, u smislu realizacije konkretnih infrastrukturnih regionalnih projekata koji imaju veliki benefit za građane i ekonomiju, posebno kroz Agendu povezivanja i Digitalnu agendu.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo očekivanja da će se pozitivni primjeri rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja, navodeći kao pozitivan primjer potpisivanje Ugovora o granici izmedju BiH i Crne Gore, nastaviti i da će uslijediti konkretni koraci ka zaključivanju ugovora o granici između BiH i preostalih dviju susjednih zemalja.

-Rješavanje pitanja granice Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama će kreirati potrebne osnove i za unapređenja svih oblika prekogranične saradnje, te će unaprijediti naše zajedničke napore koji se nameću u kontekstu današnjih izazova s kojima se susrećemo -rekao je predsjedavajući Zvizdić.

On je rekao da bi se kreiranjem otvorenih granica za legalan protok ljudi, roba, usluga i kapitala jačala ekonomska integracija, te ubrzao ekonomski rast, ali je i skrenuo pažnju da je neophodno prethodno osigurati da su granice utvrđene, jake i zaštićene s ciljem sprječavanja svih oblika prekograničnog kriminala. Dodao je da je  bitan i sigurnosni aspekt koliko i ekonomski, te da je veoma teško govoriti o "Mini Schengen" koga smatra preambicioznim nazivom koji ne odgovara ovakvoj inicijativi.

Istaknuo je neophodnost intenziviranja bilateralne i regionalne saradnje u oblasti sigurnosti, posebno bolje saradnje u pogledu kontrole prelaska granica, što je na koncu  obaveza svih zemalja i u okviru procesa EU integracija.

-Naša zemlja je u prethodnim godinama pokazala da zaista jeste pouzdan partner i konstruktivno je davala doprinos unapređenju svih oblika međusobne saradnje i sigurno ćemo ostati jednako posvećeni  jačanju političkog dijaloga, dobrosusjedstva, mira i stabilnosti u regiji. Bosna i Hercegovina će učestvovati u procesima regionalne saradnje isključivo na principima očuvanja suvereniteta i nezavisnosti, kao i jednake koristi za sve, uz očuvanje procesa integracije u EU, kao primarnog cilja sa kojim svaka regionalna inicijativa mora biti kompatibilna-rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev rekao je da je inicijativa o slobodnom kretanju robe, usluge, ljudi i kapitala, iza koje stoje Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, prva samostalno pokrenuta inicijativa na zapadnom Balkanu, te da ona predstavlja dodatnu vrijednost na ono što su do sada radile institucije EU sa zemljama regije.

 -Pokrenuli smo inicijativu ili, kako ja volim da kažem, akcijski plan koji Balkan čini drugačijim. Srbija, Albanija i multietnička Sjeverna Makedonija pokrenule su inicijativu kojom mijenjamo regiju i pozivamo druge partnere zapadnog Balkana da nam se pridruže, kako bi postali bolje mjesto za život i bili bitniji faktor na cijelom europskom kontinentu- rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ohridu nakon sastanka lidera zemalja zapadnog Balkana.

 Zaev je dodao kako inicijativa šalje poruku međunarodnim institucijama i međunarodnim predstavnicima da i dalje rade sa zemljama regije.

 Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić smatra važnim da se u regiji napravi ambijent normalnosti, a ne ambijent sukoba i mržnje, te ističe kako će inicijativa doprinijeti boljem životu građana, koji će se lakše kretati i živjeti.

 Albanski premijer Rama poručio je da bi u tu inicijativu trebalo uključiti i Kosovo "na ravnopravan način i na legalnim osnovama", te da očekuje da i Kosovo na sljedećem sastanku u Draču, 21. decembra, bude predstavljeno kao i ostale države regije.

 Rama ističe da nije promijenio svoj stav prema Kosovu, niti mišljenje da Srbija teba da ga prizna, ali smatra i da nije bilo smetnji da kosovski predsjednik i premijer budu u Ohridu.

 Ministrica ekonomije Dragica Sekulić koja je predstavljala Crnu Goru na skupu kazala je kako će o inicijativi "naša Vlada i naša država dobro promisliti s aspekta benefita za svoje građane i gospodarstvo i naravno s aspekta bolje europske integracije u EU".

 Pritom je istaknula kako je jedini cilj Crne Gore u ovom smislu integracija u EU te da kao takva nema alternativu.

 -Crna Gora je lider u europskim integracijama, zemlja koja nema nijedan otvoreni slučaj s bilo kojom državom regije i koja je u okviru berlinske inicijative ispunila najveći broj preporuka. Time smo pokazali da suštinski vjerujemo u regionalnom povezanost u Ekonomsku povezanost naših zemalja- zaključila je Sekulić.