open-navfaktor-logo
search
Povod ezan u Vlasenici
Ministar Hurtić: Dopis općinske vlasti predstavlja diskriminaciju i narušava međureligijski dijalog
Sevlid Hurtić, državni ministar za ljudska prava i izbjeglice, osuđuje i smatra neprihvatljivim miješanje lokalne vlasti u Vlasenici u rad Medžlisa Islamske zajednice u ovom gradu.
15.04.2023. u 09:05
get url
text

- Dopis koji je 11. aprila 2023. godine upućen Medžlisu Islamske zajednice u Vlasenici od strane opštinskog načelnika i načelnika Odjeljenja, a u kojem se, zbog navodnog nezadovoljstva građana, apeluje na smanjenje "nivoa zvuka islamskog poziva na molitvu" (ezana), predstavlja direktno miješanje u rad vjerskih zajednica i kršenje Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, koji je usvojen 2004. godine.

Podsjećam da su u Članu 3. ovog Zakona, "vlasti entiteta, kantona, Distrikta i općina, prilikom donošenja i u primjeni propisa iz svoje nadležnosti, dužne osigurati prava na slobodu uživanja i ispovijedanja vjere i zabrane svake diskriminacije zasnovane na vjeri ili drugom uvjerenju".

Zbog toga, dopis upućen od strane općinske vlasti, u suprotnosti je sa navedenim zakonom, predstavlja diskriminaciju i narušava međureligijski dijalog.

Simptomatično je i da je apel za smanjenje jačine ezana upućen u najodabranijem mjesecu muslimana – ramazanu, i to nakon više od dvije decenije otkako su se Bošnjaci vratili na svoja ognjišta, obnovili porušene džamije, te uložili velike napore da organizuju vjerski život na području Vlasenice.

Preživjele žrtve i povratnike, posebno boli činjenica da poziv za smanjenje ezana dolazi od načelnika kojem se pred Sudom Bosne i Hercegovine sudi za ratne zločine počinjenje 1992. godine u Vlasenici, i to uoči još jedne kolektivne dženaze ubijenim vlaseničkim Bošnjacima, koja će biti klanjana 22. aprila na mezarju Rakita.

Zbog svega navedenoga, pozivam lokalnu vlast da, umjesto dopisa koji uznemiravaju i diskriminiraju povratnike, uloži dodatne napore u promoviranje međureligijskog dijaloga i izgradnju povjerenja.

I na kraju, ovaj mjesec april, u kojem se u okviru dvije sedmice u cijeloj državi slave – Uskrs, Vaskrs i Ramazanski bajram, slika je višestoljetnog bogatstva naše domovine, koja potvrđuje da je ljepota Bosne i Hercegovine i u jačini zvona sa crkava i katedrala, ali i ezana sa džamija, navodi se u reakciji ministra Hurtića.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.