open-navfaktor-logo
search
Odgovor na prozivke
Ministar Kurić pokušao objasniti nejasnoće o raspodjeli 200.000 KM spornom Institutu
Ja sam 3. jula uputio Inicijativu na Vladi KS da se ta sredstva preraspodjele odgovornom ministarstvu za udruženja koja rade sa osobama sa poteškoćama u razvoju, pojašnjava Kurić
19.07.2019. u 17:14
get url
text

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić pokušao je na današnjoj press konferenciji razjasniti gdje će otići 200.000 maraka koje su u Budžetu Vlade KS naznačene za Institut za kulturu i umjetnost u BiH.

Taj novac, tvrdi ministar, nije namijenjen niti jednoj konkretnoj instituciji.

-Ja sam 3.7. uputio Inicijativu na Vladi KS da se ta sredstva preraspodjele odgovornom ministarstvu za udruženja koja rade sa osobama sa poteškoćama u razvoju – pojašnjava Kurić.

Kaže kako je u ovoj stavci stavljen prefiks "BiH" i da je to bila prepreka jer se nije moglo realizirati tako nešto na području cijele BiH.

- Nismo još spremni da ulazimo u institucije države i dobili smo kritike i rekli da nećemo ulaziti u to i da ćemo ta sredstva preraspodjeliti. Mislili smo da možemo uraditi nešto na prostoru BiH. Da je imao veze za tim Institutom u Kantonu Sarajevu taj bi novac davno otišao - kaže ministar sporta i kulture KS.

Ističe da javnost nema jasnu sliku kako nastaje jedan budžet, kako se on koristi i kako se realizira.

- U budžetu niti jedna stavka nije zagarantovana ukoliko ta institucija ne podnese prijavu, izuzev strukovnih udruženja i kulturnih udruženja, te sedam institucija značajnih za državu BiH. To su sve programska sredstva. Ali, ako kažemo da je nekom lokalnom udruženju namijenjen taj novac to je dezinformacija – tvrdi Kurić, te dodaje da je ovo Ministarstvo bilo najtransparentnije u vezi sa svim pitanjima.

Nije Institut za kulturu jedina stavka koja se problematizirala, tu je i stavka Teatar fest. A Kurić ističe da je i to programska stavka na koju nije utrošena ni marka ni ove niti 2018. godine.

- Mi ne znamo da li će se neko pojaviti da bude organizator te manifestacije. On je u budžetu definisan kao Teatar fest, ali ako vi sad prijavite bilo gdje u KS mi u ministarstvu kažemo da sredstva dajemo sa te stavke. Isto je i sa manifestacijom Decembar u Sarajevu. Ja sam na čelu ovog ministarstva od 2016. godine i otkako sam tu ukinuta je praksa da se svakome ko se nalazi na tom spisku, daju zagarantovana sredstva. Uveli smo praksu da svi moraju aplicirati na javni poziv, dostaviti validnu dokumentaciju i podnijeti izvještaj o utrošenim sredstvima i podnijeti izjavu o krivičnoj i materijalnoj odgovornosti.  – navodi Kurić, dodajući da ako nešto stoji u budžetu „ne znači da je to odluka“.

Kurić je kazao kako se u septembru očekuje da se potpiše kolektivni ugovor sa uposlenicima u institucijama kulture.

-U posljednjih sedam, osam i više godina nisu bila povećana primanja niti su bila znatna povećanja plaća kada su u pitanju radnici u kulturi. Neki drugi segmenti, poput zdravstva su se povećavali, nažalost to nije bio slučaj u kulturi – pojašnjava Kurić.

Radi se i na realizaciji projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti Ars aevi.

- Prijedlog sporazuma ćemo uputiti i prema gradu Sarajevu, u taj projekat će se uključiti i UNESCO i jedna italijanska agencija za razvoj. Mislim da sa svim ovim subjektima možemo vrlo brzo doći do toga da izgradimo taj muzej – kazao je Kurić.

Kurić je istakao kako se priprema i doček za "zlatne odbojkaše".

- Oni zaista zaslužuju. Ne znam šta više možemo da im ponudimo, svake godine smo radili na nagradama, prošle godine smo dali 100.000 maraka, i ove godine, nadam se da ćemo dobiti saglasnost. Oni mnogo više zaslužuju, i više nego što KS može da pruži – kaže ministar.

Veliki su, ističe, problemi sa velikim brojem sportskih saveza.

- Neki uopće nemaju porezni broj, šta god bi željeli da im pomognemo u nekoj prilici, to je nemoguće i izlazimo iz okvira zakona – pojašnjava.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.