open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Ministarstva odgovorila sarađuju li s firmama pod sankcijama SAD-a: Ministrima SNSD-a i DNS-a bilo teško provjeriti?
Državna ministarstva dostavila su odgovore na pitanje da li su sarađivali ili sarađuju, te u kojem obimu, s kompanijama koje se nalaze pod sankcijama Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD).
23.06.2022. u 07:50
get url
text

Interesantno je da su ministarstva na čijem su čelu kadrovi SNSD-a i DNS-a kratko odgovorila da nemaju listu firmi koje su pod sankcijama SAD-a, dok su se ostala malo više potrudila pa nakon provjera utvrdila da nisu sarađivali s takvim kompanijama.

Pitanje o saradnji sa preduzećima koja su na spisku sankcija SAD-a uputio je zastupnik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Saša Magazinović za svih devet državnih mninistarstava i predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Odgovorilo je sedam ministarstava.

Zahtjev za odgovor da li su sarađivali s takvim firmama, u kojem iznosu su plaćeni ugovori i za koju namjenu, upućen je sredinom februara, mjesec nakon što je Ministarstvo finansija SAD-a objavilo sankcije Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a i članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te Alternativnoj televiziji koja je, kako je objavljeno, pod njegovom kontrolom. Sankcije su se odnosile i na sve koji su direktno ili indirektno u većinskom vlasništvu blokiranih subjekata.

VEZANI TEKST - Amerika uvela sankcije Miloradu Dodiku i ATV-u iz Banja Luke, korupcija i udar na državu

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na čijem je čelu Staša Košarac (SNSD), odgovorilo je da nisu zaprimili "nijedan akt od nadležnih institucija BiH o kompanijama koje se nalaze na spisku sankcija".

U jednoj rečenici, da nemaju spisak kompanija kojima je SAD uveo sankcije, odgovorili su iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, na čijem je čelu Vojin Mitrović (SNSD), i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kojim rukovodi ministar Miloš Lučić (DNS).

Postavlja se pitanje da li se nešto krije ili se jednostavno ne žele potruditi. 

S druge strane, Ministarstvo vanjskih poslova BiH, na čijem je čelu Bisera Turković (SDA), odgovorilo je da su uvidom u evidenciju ugovora utvrdili da nijedan nije zaključen s kompanijama koje se nalaze na spisku sankcija Ministarstva finansija SAD-a.

Ministarstvo odbrane BiH, na čijem je čelu Sifet Podžić (DF), navelo je da nikada nisu dobili listu takvih kompanija, ali da po njihovim saznanjima nisu sarađivali niti sarađuju s onim koje su pod sankcijama.

I Ministarstvo finansija i trezora BiH, na čijem je čelu Vjekoslav Bevanda (HDZBiH), odgovorilo je da Zakon o javnim nabavkama ne poznaje obavezu o praćenju liste firmi pod sankcijama SAD-a i da zvanično nemaju podatke o takvim firmama, ali da su, prema podacima sa stranice američkog resornog ministarstva, utvrdili da ne sarađuju s kompanijama koje su na spisku sankcija.

Sličan odgovor, da niti su sarađivali niti sarađuju s firmama pod sankcijama SAD-a, dalo je i Ministarstvo pravde BiH, na čijem je čelu Josip Grubeša (HDZBiH).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.