open-navfaktor-logo
search
Oglasili se saopćenjem
Ministarstvo finansija: Novac za migrante ne ide preko nas, niti nam IOM podnosi izvještaje
Nakon niza izvještaja dužnosnika Međunarodne organizacije za migracije (IOM) te novinarskih upita u vezi s navodima da su milioni eura doznačeni za rješavanje migrantske krize, Ministarstvo finansija i trezora BiH saopćilo je da novac za ovu namjenu nije uplaćivan na jedinstveni račun trezora BiH.
14.01.2021. u 12:13
get url
text

Nedavno je gostujući u programu Federalne televizije, ali i u drugim javnim istupima, rukovodilac IOM-a Peter Van der Auweraert kazao kako ova organizacija svaki mjesec podnosi izvještaj državnom Ministarstvu finansija.  

Na pitanje novinara da li on dobija izvještaje koje IOM, kako tvrdi Van der Auweraert, šalje Ministarstvu finansija, ministar sigurnosti Selmo Cikotić je rekao "da se ne sjeća da je vidio ijedan od tih izvještaja". 

Iz Ministarstva su, međutim, demantirali ove navode, kazavši kako su "ilegalne migracije isključiva nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH i svi kontakti se završavaju u tom ministarstvu koje priprema izvještaje za sjednice Vijeće ministara BiH".

- Sve institucije BiH imaju obavezu da posluju u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH te da dostavljaju informacije za izvještaje o izvršenju budžeta koja, nakon što ih usvoje Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH, redovno objavljujemo na web stranici Ministarstva finansija i trezora BiH - navodi se u saopćenju Ministarstva finansija.

Dodaju da su "svi rashodi obuhvaćeni budžetom i drugim aktivnostima utemeljenim na zakonima, transparentni su i dostupni domaćoj i međunarodnoj javnosti, a detaljni opisi i način trošenja javnog novca nalaze se na web stranici Ministarstva i kroz projekat 'Budžet za građane'".

- Sredstva planirana budžetom troše se u skladu sa zakonom dok tokove novca međunarodnih institucija Ministarstvo finansija i trezora BiH ne može pratiti mimo svojih nadležnosti.

Sva zaduženja koja odlukama Vijeća ministara budu dostavljena Ministarstvu finansija i trezora BiH bit će realizirana u skladu sa zakonom i važećim propisima.

Ministarstvo finansija i trezora BiH ima bazu podataka kroz Forum za koordinaciju donatora (DCF) kojem članice ovog foruma dostavljaju godišnje izvještaje i gdje je IOM obuhvaćen kao implementator kroz pojedine projekte Evropske unije i Organizacije Ujedinjenih nacija, a verificirani podaci o tome dostupni su na www.donormaping.com - zaključuje se u saopćenju Ministarstva finansija i trezora BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.