open-navfaktor-logo
search
15. godišnjica
Ministarstvo odbrane i Oružane snage primjer da BiH može biti uspješna država
Prije 15 godina osnovane su Oružane snage Bosne i Hercegovine i bila je to jedna od uspješnih reformi koje su provedene u BiH nakon rata kroz koji je prošla država devedesetih godina prošlog vijeka.
01.12.2020. u 12:11
get url
text
get url
text

Donošenjem Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, kao i Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, prije 15. godina započet je proces uspostavljanja profesionalnih i za različite vidove aktivnosti obučenih Oružanih snaga BiH.

Zbog pandemije koronavirusa i sprečavanja širenja virusa Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage BiH organizirali su ceremoniju proslave 1. decembra Dana Oružanih snaga BiH uz ograničen broj prisutnih.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić te ministar odbrane BiH Sifet Podžić izvršili su postrojavanje počasnog voda uoči početka svečane ceremonije obilježavanja 15. godišnjice Oružanih snaga BiH.

Komšić je u ime Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta Oružanih snaga BiH čestitao 15. godišnjicu Oružanih snaga BiH kazavši da je donošenjem potrebnih zakonskih rješenja omogućeno formiranje Oružanih snaga u koje mogu biti uključeni svi, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost.

Istaknuo je da su svoju sposobnost za najveće izazove bh. vojnici, pokazali u okviru mirovnih misija Ujedinjenih nacija i NATO saveza, gdje su učestvovali u veoma složenim i zahtjevnim zadacima, što je dovelo do toga da su dobili visoke ocjene u tim nadnacionalnim organizacijama.

Posebno, kaže, s ponosom treba istaći donošenje Programa reformi Bosne i Hercegovine, kao nastavak aktivnosti iz 2009. godine, kada je BiH zvanično zatražila uključivanje u MAP sistem u NATO savezu, odnosno Akcioni plan za članstvo u toj organizaciji.

Od 5. decembra 2018. godine,  Sjevernoatlantsko vijeće, kao organ koji donosi odluke u NATO savezu, odobrilo je puno učešće BiH u MAP-u, pozvavši državu da podnese svoj prvi Godišnji nacionalni program. To je učinjeno podnošenjem Programa reformi, koji sadrži svih pet poglavlja, sa strukturom i elementima kako to NATO traži od svih učesnika u MAP-u.

Time su otkočene aktivnosti na reformi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koje su vezane za modernizaciju i popunjavanje prema NATO standardima, kako bi Oružane snage bile još bolje i kvalitetnije, organizirane i opremljene.

Komšić je čestitao Oružanim snagama BiH i Ministarstvu odbrane BiH na ispunjenih više od 70 posto aktivnosti iz Programa reformi Bosne i Hercegovine, u otežanim okolnostima ne samo političkih, nego i onih koje su uzrokovane pojavom pandemije koronavirusa.

- Ispunjavanje tih aktivnosti BiH legitimira za dostavljanje sljedećeg Programa reformi, koji ćemo dostaviti u sjedište NATO saveza u narednom periodu - naglasio je Komšić.

Taj proces jako je važan za BiH, napomenuo je, jer osim vojnog dijela, ispunjavanje kriterija prema NATO-u znači i uspostavljanje potpune vladavine prava, zaštitu ljudskih prava svih građana BiH na individualnom nivou, reformu pravosudnog sistema, povećanje transparentnosti i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

- Svi ti procesi komplementarni su i sa onim reformama koje od nas traži Evropska unija, kako bismo kroz te reforme dostigli status kandidata, a nakon toga i otvaranje pregovora o različitim poglavljima, u okviru nove metodologije za prijem zemalja u članstvo Evropske unije - kazao je Komšić.

Kako je zaključio, Oružane snage Bosne i Hercegovine, unatoč nizu poteškoća prije svega u finansijskom smislu, iz godine u godinu bilježe kontinuirani napredak, te se pokazuju kao granat stabilnosti države i zaštite teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Okupljenima se obratio i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović koji je podsjetio na dostignuća u odbrambenom sektoru države BiH u posljednjih 15 godina, obuci pripadnika Oružanih snaga i učešća u mirovnim misijama.

Kako je napomenuo Oružane snage su mlada institucija koja je od osnivanja jačala i rasla te su se razvile u prepoznatljivu vojnu snagu kao najuspješnija u postdejtonskoj BiH i legitimna su snaga BiH.

Nastavili su, napomenuo je Mašović, pomagati civilnim strukturama i posebno u vremenu pandemije kada su bili angažirani na cijeloj teritoriji BiH ustupajući svoje resurse te izvođenju poslova dezinfekcije.

Ove godine su deminirali oko dva miliona kvadratnih metara i uklonili 1.800 komada minsko eksplozivnih sredstava, dok je od 2006. godine deminirano 35.700.000 metara kvadratnih i uklonjeno 13.000 različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava i tokom tih operacija nije bilo deminerskih nesreća.

Podsjetio je da je do sada 1.732 pripadnika, a među njima 87 pripadnica Oružanih snaga BiH učestvovalo u međunarodnim misijama koje su izvršavali časno i profesionalno za šta dobijaju pohvale od NATO saveza i ostalih misija u kojima su učestvovali i iz koji su se svi vratili bez vanrednih događaja.

VEZANI TEKST - Mašović: Pripremamo se za najveću vježbu na području BiH, uz saradnju sa vojskom SAD-a

- Značajan doprinos u pomoći u vanrednim situacijama pružile su i helikopterske jedinice. Realiziran je 71 zahtjev za pružanje pomoći u medicinskoj evakuaciji i gašenju požara. Od 2006. godine utrošeno je 3.000 sati leta na te aktivnosti, spašeno je 1.000 ugroženih osoba, obavljeno 38 MEDEVAK letova, a na mjestima požara izbačeno je 10.000 tona vode - kazao je Mašović.

Istaknuo je da ipak postoje problemi s kojima su suočeni, a oni se najviše ogledaju u neadekvatnom budžetskom okviru te su zatražili dodatna sredstva koja bi trebala biti usmjerena na opremanje, investicije i modernizaciju OSBiH u skladu sa usvojenim Pregledom odbrane.

- Zato nam treba podrška nadležnih institucija u smislu boljeg i kvalitetnijeg artikuliranja ukupnih potreba Oružanih snaga kroz bolji budžetski okvir - zaključio je načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general Senad Mašović.

Okupljenima se obratio i ministar odbrane BiH Sifet Podžić koji je naglasio značaj ovog datuma, ali napomenuo da se u posljednjih 15 godina radi na reformi odbrane i pronalaze rješenja koja BiH vode na putu euroatlantskih integracija.

Ministar je naglasio da su Oružane snage i u vrijeme pandemije kontinuirano izvršavale svoje zadatke u smislu euroatlantskih integracija, učestvovanje u mirovnim misijama, dokazujući tako da su nezamjenjiv faktor i partner građanima i civilnim strukturama.

Iako imaju finansijskih izazova uz pomoć partnerskih organizacija uspjeli su organizirati opremanje i školovanje pripadnika Oružanih snaga uspijevajući doseći nivo operativne gotovosti za izvršavanje zakonom definiranih zadataka.

- Očekujem veću podršku nadležnih institucija kroz povećanje budžeta za odbranu kako bismo mogli još efikasnije izvršavati zadatke iz programa reformi BiH, a operativne sposobnosti dovesti na još veći nivo - kazao je.

Kako je zaključio ministar odbrane Sifet Podžić, Ministarstvo odbane i Oružane snage su primjer da BiH može biti uspješna država kada postoji konsenzus i potreban nivo volje da se prihvate evropski i svjetski standardi.

U povodu obilježavanja Dana i godišnjice OSBiH, na svečanosti su uručene nagrade i pohvale najzaslužnijim pojedincima, pripadnicima odbrambenih struktura BiH.

Ceremoniji je prisustvovao manji broj predstavnika vlasti u BiH i međunarodnih organizacija, kao i članova vojno-diplomatskog kora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.