open-navfaktor-logo
search
Univerzitet u Tuzli
Ministrica Brašnjić: Izmjene Zakona o visokom obrazovanju nisu uvod u smjenu rektorice
U svrhu jačanja autonomije visokoškolske ustanove, izmjene zakona nalažu da javni univerzitet svojim statutom uredi materiju imenovanja prorektora na način koji odgovara njenim realnim potrebama
13.12.2019. u 15:01
get url
text

Izmjene Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona neće dovesti do smjene rektorice Univeziteta u Tuzli, rekla je danas za Faktor ministrica obrazovanja i nuke TK Fahreta Brašnjić. S druge strane, izmjene bi trebale dovesti do izbora prorektora, koje Univerzitet u Tuzli nema već više od dvije godine.

- Cilj ovih izmjena bila je implementacija odluke Ustavnog suda BiH, odnosno usklađivanje Zakona o visokom obrazovanju TK s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH. Nema razloga da usvajanjem izmjena u Skupštini TK dođe do smjene rektorice i to nije naša namjera jer bi se opet mogli naći u situaciji da neko podigne tužbu i da dobijemo novu presudu koju moramo implementirati - kaže ministrica Brašnjić.

Spomenute izmjene jučer je usvojila Vlada TK na vanrednoj sjednici, a one sadržavaju i obavezu da javni univerzitet, u skladu sa novim pravnim rješenjima sadržanim u ovom zakonu, izvrši usklađivanje svojih općih akata, prije svega statuta. Također, izmjenama je brisana i odredba po kojoj upravni odbor daje saglasnost za imenovanje i razrješenje rektora javnog univerziteta.

- Ove izmjene su napravljene u svrhu jačanja autonomije univerziteta, upravo onako kako je naložio Ustavni sud - dodaje Fahreta Brašnjić.

U svrhu jačanja autonomije visokoškolske ustanove, izmjene zakona nalažu da javni univerzitet svojim statutom uredi materiju imenovanja prorektora na način koji odgovara njenim realnim potrebama.

- Statut će morati urediti postavljanje prorektora. To se mora uraditi na taj način da rektorica ima obavezu da Senatu predloži imena prorektora - kaže ministrica.

Konkretno, rektoru javnog univerziteta propisuje se obaveza da u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu Statuta usklađenog sa odredbama predmetnog zakona, Senatu predloži osobe za pozicije prorektora, imajući u vidu važnost tih pozicija za funkcionisanje javnog univerziteta.

- Želim naglasiti da su ove izmjene samo početak jer je Zakon o visokom obrazovanju TK pun nejasnoća i mi ćemo morati da uđemo u dodatne promjene. Ono što smo sada uradili proizilazi direktno iz presude Ustavnog suda, a naša obaveza je bila da tu odluku implementiramo i o tome obavijestimo Sud do 6. februara - zaključuje ministrica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.