open-navfaktor-logo
search
Otvoreno o svemu
Ministrica Ćemalović za Faktor: Građani USK su taoci migranata, zaraženi koronom bježe iz bolnice, strpljenje na izmaku
Situacija na području Unsko-sanskog kantona nije nimalo bezazlena, brojni su problemi sa kojima se ovih dana susreću i zdravstveni radnici i nadležni sa područja ovog kantona, a ponajviše stanovništvo i kada je koronavirus u pitanju te eskalacija migrantske krize. 
25.08.2020. u 22:35
get url
text

Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović u razgovoru za Faktor ističe kako je trenutno šest migranata pozitivno na koronavirus,

- Od njih šest, dva su pobjegla, napustili su izolatorij i ne znamo gdje se nalaze i to je problem. To su nedisciplinirane osobe koje ne poštuju nikakve principe niti smjernice, upute i norme i sa njima je jako teško i sarađivati jer je njihov interes samo da idu vani. Njih ne zanima niti njihovo zdravlje, a ni zdravlje građana kantona. Četiri migranta su hospitalizirana na Infektivnom odjelu u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, međutim i s njima je problem. Oni hoće da napuste bolnicu, izlaze, puše, ne možete ih u nekim stvarima urazumiti jer oni ili neće da shvate ili ne shvataju ozbiljnost u kakvoj se situaciji nalaze i kakva opasnost prijeti i našim građanima kada govorimo o zzarazi – kaže Ćemalović.

Infektivni odjel u Biri

Ističe kako je problem i to što se u centru Bihaća formirao klaster.

- To je migracioni centar Bira i gdje se nalazi na stotine izbjeglica i migranata. Samim tim što su se pojavili pozitivni slučajevi u Biri, opasnost je od eksplozije virusa, od daljenjeg širenja virusa, zato smo ih mi izolirali i uputili na Infektivni odjel. U Biri postoji infektivni odjel za one koji su testirani i koji su suspektni i za koje čekamo rezultate, takvih je sedam migranata – pojašnjava ministrica.

Ističe da je jako zabrinuta zbog situacije da se i van Bire i drugih kampova, na ulicama nalaze hiljade migranata.

- Samo na našem kantonu imamo pet migracionih centara, dva su Sedra i Borići, tu su smještene porodice sa djecom i maloljetnici bez pratnje i tu se doista radi o sirijskim izbjeglicama koje su pobjegle od rata. Međutim, ova tri centra, Bira u Bihaću, Miral u Kladuši i Lipa u blizini Bihaća, tu  imamo hiljade izbjeglica, koje su ekonomski migranti, to su momci koji su vojno sposobni. U tim centrima imamo više od 3.500 migranata, a mimo centara, na ulicama imamo 3.500 do 4.000 migranata. Kada kažem na ulicama, mislim u dvorištima, u napuštenim objektima, u trgovačkim centrima, nema gdje ih nema. Oni su sve zarobili – kaže Ćemalović.

Ističe kako su građani USK mjesecima taoci migranata.

- Strpljenje ovih građana je na izmaku. Mi imamo, i građani USK, doista imaju empatiju kada se radi o migrantima koji su došli iz Sirije, koji su pobjegli od rata, međutim ove i hiljade migranata koji se nalaze stalno u pokretu, ne možete ih kontrolisati i pratiti, nemaju identitet, ne znam ko njima daje upute, kako ti maloljetnici bez pratnje dođu na naš kanton. Ja sam i kao doktor, ministrica zdravstva i predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva USK doista zabrinuta, prije svega za zdravlje i sigurnost naših građana, a naravno i za njih. Ne znam na koji način izolovati te ljude kada ne poštuju nikakve norme – ističe sagovornica.

Kaže da su u protekle dvije sedmice imali i dva migranta sa aktivnom plućnom tuberkoulozom i koji su bili smješteni na Plućnom odjelu Kantonalne bolnice, te da je i jedan od njih pobjegao.

- Oni kada pobjegnu vi više ne znate gdje su, da li su na ulicama, da li su napustili kanton, ne može se vršiti epidemiološko istraživanje nad ovakvim ljudima. Među njima ima osoba sa hepatitisom B i C, ima AIDS-a imali smo slučajeve malarije, više se ne referiram na skabijes (svrab) i na vašljivost, toga ima na hiljade.  Oni dođu ovamo zapušteni, sa komplikacijama skabijesa, često budu hospitalizirani na kožnom odjelu, to je inficirano, situacija se iskomplikuje – kazala je Ćemalović.

Ističe kako zdravstveni sistem trpi sve te udare.

Ne poštuju nikakve upute

- Nije problem, zdravstvo zna i struka zna raditi svoj posao, ali sa druge strane morate imati pacijenta koji će razumjeti i poštovati vaše upute, a mi ovdje toga nemamo i zato je to opasno. Može se desiti momenat da imao 50, 100 ili više novozaraženih. Problem je što oni pobjegnu, a nalaze se u centru grada. Naši građani se povlače u kuće. Vi na ulicama u Bihaću i Kladuši, ne možete vidjeti ni Bišćane ni Kladušane, već samo migrante koji sjede, hodaju. Nemaju nikakva pravila, upadaju u kuće, upadaju u kuće ljudima koji večeraju za stolom, a oni ulaze kroz balkon – priča sagovornica.

Kazala je, navodi, i ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću, koji je nedavno posjetio USK da je za očekivati da se narod pobuni zbog ovakve situacije, jer se, kako kaže, ovo ne može izdržati.

- Sarajevo, Republika Srpska, Federacija, svi, samo migrante transportiraju na USK, ne može se tako ponašati prema jednom dijelu BiH, mi smo dio Bosne i Hercegovine. Nama iz Slovenije i Hrvatske vraćaju migrante, i mi moramo imati takvu praksu, dakle kada uđu preko Drine, vraćati ih nazad, kao što nama vraćaju. Mi smo zatvorili granice, Krizni štab je donio naredbe zabrane izlazaka iz kampova, baš zbog širenja virusa, kretanja unutar kantona i dolazak na kanton, zabrana je i prijevoza migranata, bilo kojim prijevoznim sredstvom. Dnevno je na desetine autobusa dolazilo iz Sarajeva na naš kanton. U kojoj državi i gdje u demokratskom sistemu ima da se ilegalac, osoba bez dokumenata i identiteta, može slobodno kretati, spavati u hotelu, prevoziti u autobusima, to nema nigdje. Donijeli smo zabranu smještaja migranata, milion odluka je doneseno. I ovi migranti koji su sada tu, prevše je, ali da zaustavimo stotine migranata da dolaze svaki dan – kaže Ćemalović.

Planovi za lječilište Gata

Prijedlog Kriznog štaba bio je da se formira izolatorij za migrante u lječilištu Gata, ali ministrica kaže da do toga najvjerovabije neće doći.

- Radi se o tome da je naš infektivni odjel pretpan, mi tamo imao oko 20 pacijenata koji su pozitivni na koronu, imamo teških pacijenata koji su na respiratoru, nama svaki dan umiru pacijenti i infektivni odjel nema samo kovid pacijente već i druge koji su zarazni. Morali smo naći način da lakše smjestimo pacijente u neki izolatorij. Imamo situaciju iz jednog staračkog doma u Sanskom Mostu da nemamo gdje da ih smjestimo, pa smo i one bez simptoma smjestili na Infektivni odjel. Prijedlog Kriznog štaba za formiranje izolatorija bila je Gata i jedan odjel bolnice u Sanskom Mostu. Možda ćemo i povući tu naredbu, jer ne znamo kako ćemo isfinansirati Gatu. Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja smo dobili informaciju da oni ne mogu finansirati Gatu i ako Vlada ne može pokriti troškove mi svakako ne možemo ugroziti finansijsko stanje Gate i povući ćemo tu naredbu. Ako nema finansiranja Gate onda nema ni te naredbe. Ja molim građane Gate da budu spokojni da niko od nas iz Vlade i Kriznog štaba neće ugroziti niti stanovnike Gate niti Gatu kao naše lječilište – poručuje ministrica zdravstva USK.

Kaže da je u planu da se u bolnici u Sanskom Mostu na odjelu Psihijatrije smjeste kovid pozitivni, oni koji su asimptomatski a nemaju uslove za kućnu samoizolaciju, i sa blagom kliničkom slikom, a dolaze sa područja Sanskog Mosta, Ključa i Petrovca kako bi se rasteretila Kantonalna bolnica.

- Morat ćemo naći način da migrante smjestimo negdje izvan grada, jer ne možemo dopustiti da ugrožavaju zdravlje naših građana, ali i svoje zdravlje – zaključuje Ćemalović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.