open-navfaktor-logo
search
Demokratska fronta
Mirza Čelik pozvao Vladu KS da Odluku o komunalnim taksama stavi van snage
Zastupnik iz Kluba Demokratske fronte (DF) u Skupštini Kantona Sarajevo Mirza Čelik održao je danas konferenciju za medije gdje je govorio o Zakonu o komunalnim taksama u KS.
26.04.2022. u 10:32
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada KS poziva općinska vijeća da hitno ponište odluke o drastičnom povećanju komunalnih taksi
 

- Ja sam postavio nekoliko pitanja zamjeniku premijera Edina Forte, ministru Davoru Čičiću, a prva stvar na koju sam obratio pažnju je to da trebamo staviti van snage Zakon o komunalnim taksama. Podnio sam amandman koji bi mijenjao neke članove. Vlada KS nikada nije prihvatila amandman nijednog zastupnika iz opozicije, ne znam zašto. Ovo je amandman koji se tiče olakšica, odnosno parafiskalnih nameta koji su ovim zakonom nametnuti - kazao je Čelik.

Ističe da će ovim zakonom jedna strana kompanija umjesto 19 hijada plaćati takse u iznosu od čak 205 hiljada KM, dok će domaće kompanije umjesto 14 hiljada, plaćati 226 hiljada KM.

- To znači da ćemo u nekim općinama imati povećanje i do dvije hiljade posto. Ako nam je cilj bio da oporezujemo kladionice, to smo trebali drugačije definisati. Poslodavci će morati otpuštati na desetine radnika jer neće moći izmiriti ove obaveze - tvrdi Čelik, te dodaje:

- Sama priča oko imenovanja Vlade KS bila je da će ukinuti parafiskalne namete. U narednom periodu trebamo raditi kao odgovorne osobe u KS i poboljšati uslove našim privrednicima. Nama ne trebaju lokalne zajednice balansirati ovu vrstu pruhoda da bi se zapošljavalo u javni sektor. Nama je potrebno da zapošljavamo u realni sektor - kazao je.

VEZANI TEKST - Poslodavci ogorčeni: Enormni rast cijena komunalne takse u KS dovest će do otpuštanja radnika
 

Pozvao je članove Vlade KS, ali i zastupnike iz vladajuće koalicije da stave van snage ovaj zakon, te da se sazove hitna sjednica Skupštine KS.

- Jedini uslov koji mi možemo prihvatiti je da se nivo taksi vrati na nivo iz 2021. godine, a da lokalne zajednice sačuvaju privrednike u svojim lokalnim zajednicama. Drugi kantoni su se odrekli ove vrste parafiskalnih nameta da bi se vratili u normalne tokove - zaključuje on.

Predstavnici Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo (UPKS) upozorili su jučer da enormni rast cijena parafiskalnog nameta komunalne takse na području Kantona Sarajevo može dovesti do otpuštanja radnika i zatvaranja poslovnih jedinica. 

 - Nakon saznanja da su općinska vijeća u KS, izuzimajući Općinsko vijeće Novi Grad, donijeli nove odluke o visini naknada komunalnih taksi, prevashodno u dijelu koji se odnosi u visini naknade za isticanje firme mi kao poslodavci pokušavali smo ukazati na mogućnost enormnog rasta za komunalne takse. Sve ovo nas zabrinjava posebno jer se poslovna zajednica ne tretira kao da je ona generator zapošljavanja, punjenja budžeta. Stvara se dojam da smo mi neko gdje svako može donijeti odluku o povećanju određenih nameta, a da je naša obaveza da to izmirujemo neovisno da li ćemo zatvarati pogone li otpuštati radnike, jer najvažnije je da se pune određeni budžeti - kazao je jučer Safudin Čengić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.