VEZANI TEKST - Zašto je mitropolit Hrizostom istupio iz Međureligijskog vijeća BiH, šta o svemu kaže Nedžad ef. Grabus

Mitropolit je istakao šest razloga za ovu svoju odluku, ističući kao prvi "zavjetno" ćutanje Međureligijskog vijeća u BiH na nedavne događaje u Sarajevu kada je napadnuta lična imovina građana Srbije i probušene gume na vozilima tih ljudi koji su kao turisti došli u Sarajevo, a spomenuo je i nedavno održani turnir na Ilidži. 

Vijeće muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na sjednici održanoj 1. februara u Brčkom, zbog mitropolitovog oslovljavanja muslimana muhamedancima u pismu upućenom Skupštini MRV-a, donijelo je odluku da u vezi s ovim pitanjima neće sarađivati ​​sa g. Hrizostomom.

- Oslovljavanje muslimana muhamedancima je uvreda svih vjernika i vjernica muslimana - istakao je muftija sarajevski prof.dr. Nedžad ef. Grabus, predsjedavajući Skupštine Međureligijskog vijeća BiH. 

Portal Istraga večeras je objavio snimak mitropolita Hrizostoma koji je nastao u decembru 1994. godine u kojem govori o potrebi "oslobađanja" Bihaća od snaga Armije RBiH. 

- Mi želimo da oslobodimo cijeli Bihać od okupacije. Moramo založiti da se općina Bihać potpuno oslobodi od islamskih fundamentalista, znači Petog korpusa. Narod koji tamo ima, neka ostane, ali se mora kardinalno promijeniti. Ne možemo pristati da nam neko međunarodnim forumima otme ono što nam historijski pripada. Kada oslobodimo Bihać, onda će SPC i cijela srpska država učiniti mnogo toga da se Bihać utvrdi da postane jak kulturni, nacionalni i religiozni centar našeg zapadnog srpstva - rekao je u decembru 1994. godine mitropolit Hrizostom.