open-navfaktor-logo
search
Novo istraživanje
Mladi u Hrvatskoj malo demokratičniji nego 2015., skoro pola smatra da je u redu koristiti "Za dom spremni"
Istraživanje "Politička pismenost učenika i učenica završnih razreda srednjih škola", koje je provedeno u Hrvatskoj, pokazalo je da mladima pri sklapanju prijateljstava nisu bitne rasa, vjera ili nacionalnost.
03.05.2021. u 15:11
get url
text

Istraživanjem su se nastojali ispitati politička znanja, sklonost predrasudama i stereotipima, vrijednosne stavove i afinitete, nivo medijske pismenosti, građanske kulture i navike mladih, piše Index.hr.

- Socio-politički stavovi mladih u 2021. godini su, generalno govoreći, nešto demokratičniji nego što je to pokazalo istraživanje iz 2015. godine. To se posebno uočava kod stavova prema homoseksualnim osobama, u smanjenom priklanjanju autoritarnim tendencijama, kod stavova prema medijima te u odnosu prema vlastitoj i tuđoj naciji. Ipak, i dalje ima potrebe i prostora za razvoj demokratske kulture mladih - naglasila je dr. sc. Jelena Matić Bojić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

Dodala je da su, na primjer, iako se ove godine primjećuje značajan pomak u pravcu tolerantnijeg odnosa prema osobama homoseksualne orijentacije, kod dijela sudionika još su prisutni negativni stavovi i diskriminatorne težnje spram ove manjinske skupine.

Tri četvrtine učenika je protiv autocenzure, dvije trećine je protiv zabrane medijskog izvještavanja. Više od 90 posto ispitanika može se zamisliti u prijateljstvu s osobom druge vjere ili nacije.

Samo deset posto smatra da bi u Hrvatskoj etnički Hrvati trebali imati veća prava. Što se tiče nacije, mladi su neskloni tome da su pravi Hrvati samo katolici. Ne slažu se da bi se Hrvatska trebala definirati kao država hrvatskog naroda.

Podsjećanja radi, 2015. godine maturanti su većinom smatrali da je homoseksualnost bolest, da su samo katolici pravi Hrvati, da NDH nije fašistička, a nisu znali ko je premijer države.

Danas trećina ispitanih smatra da je homoseksualnost poremećaj ili bolest te da homoseksualne osobe ne bi trebale javno istupati zbog opasnosti od lošeg uticaja na mlade.

Maturanti pokazuju prilično nizak nivo povjerenja u različite institucije i izvore informiranja. Političkim strankama vjeruje svega 7.2 odsto, Hrvatskom saboru 14.7 odsto, a vladi Republike Hrvatske 16.7 odsto učesnika istraživanja.

Učenice i gimnazijalci u većoj mjeri iskazuju tolerantnije stavove i stavove koji su više u skladu s demokratskom političkom kulturom.

Što se tiče NDH, nešto više od 15 posto ih ne misli da je bila fašistička, 35 posto ih misli da je bila, a više od 50 posto nije sigurno je li NDH fašistička tvorevina.

45 posto maturanata smatra da je u redu koristiti "Za dom spremni", 25 posto ih je protiv toga. Puno ih je neodlučno, čak 30 posto. Više od pola maturanata smatra da je Jugoslavija bila komunistička diktatura, a pola ih smatra da su Hrvati u toj državi bili podređeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.