open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Moguć štrajk u oktobru: Vlada RS-a radnicima u zdravstvu ponudila povećanje cijene rada za 10 KM
Strukovni sindikat doktora medicine u narednih sedam dana donijet će konačnu odluku o eventualnom stupanju u štrajk doktora medicine planiranom za početak oktobra
20.09.2019. u 11:07
get url
text
get url
text

Radovan Višković, predsjednik Vlade bh. entiteta RS, ponudio je povećanje cijene rada zdravstvenim radnicima za 10 KM, sa 135 KM na 145 KM, od 1. oktobra, saopćeno je danas iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz ovog sindikata navodi se da je jučer povodom najavljenog štrajka doktora medicine i drugih zdravstvenih radnika, održan sastanak predsjednika Vlade i ministra zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS-a sa predstavnicima Strukovnog sindikata doktora medicine, Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i Sindikata zdravstva i socijalne zaštite.

-Predsjednik Vlade RS-a je na sastanku priznao da se zdravstvo nalazi u vrlo teškom položaju, da dugovanja javnih zdravstvenih ustanova prelaze iznos od 1,1 milijardu KM, da je činjenica da je izuzetno loš i težak materijalni i socijalni položaj zdravstvenih radnika i da je to jedan od glavnih razloga što stručni i kvalifikovani zdravstveni radnici u sve većem broju napuštaju javne zdravstvene ustanove, kao i da sve to ozbiljno utječe na održivost postojećeg zdravstvenog sistema i kvalitet zdravstvene zaštite, ali i da Vlada sada nema realnih mogućnosti da odmah i značajno poveća plaće zdravstvenim radnicima i da Vlada kao hitnu mjeru može da ponudi povećanje cijene rada za 10 KM i to od 1. oktobra 2019. godine - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je predsjednik Vlade je izrazio spremnost i posvećenost da Vlada RS-a u funkciji poslodavca odmah otvori sveobuhvatan socijalni dijalog sa reprezentativnim sindikatima u zdravstvu, a sve u cilju poboljšanja profesionalnog, ekonomskog i socijalnog položaja zdravstvenih radnika i to na način da se odmah pristupi pregovorima sa sindikatima o hitnoj izmjeni Zakona o platama i izmjeni zakonskih propisa u oblasti zdravstvene zaštite, kao i pripremi novih zakonskih propisa o zdravstvenim djelatnostima, naročito za doktore medicine i medicinske sestre i tehničare.

-Isto tako on je lično izrazio svoju spremnost da Vlada na prvoj narednoj sjednici odgovarajućim zaključkom potvrdi svoju opredijeljenost i spremnost da se sve predloženo provede u najkraćim rokovima - stoji u saopćenju.

Predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine RS-a su obavijestili Viškovića da "imaju razumijevanje i podržavaju njegov prijedlog o sveobuhvatnom otvaranju socijalnog dijaloga i kao i hitnim izmjenama zakonskih propisa o platama u zdravstvu, ali da njegova ponuda ne sadržava minimum zahtjeva ovog sindikata koji se odnosi na povećanje plaća doktorima medicine i da će o njegovom prijedlogu obavijestiti nadležne organe sindikata koji će u narednih sedam dana donijeti konačnu odluku o eventualnom stupanju u štrajk doktora medicine planiranom za početak narednog mjeseca, a koja će sigurno najviše zavisiti od postizanja dogovora o sveobuhvatnim izmjenama Zakona o platama, kao kratkoročne mjere za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja doktora medicine".

Saopćeno je i da su predstavnici sindikata prihvatili prijedlog da se u narednih sedam dana nastavi sa konsultacijama sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite u cilju postizanja dogovora o tekstu prijedloga izmjena Zakona o platama i zaključaka koje Vlada treba da usvoji na prvoj narednoj sjednici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.