open-navfaktor-logo
search
Podrška Dodiku
Moskva osudila britanske sankcije i poručila: Odustanite od egoističnih pristupa i vratite se konstruktivnoj saradnji
Moskva osuđuje američke i britanske sankcije članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i drugim zvaničnicima, rekla je portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova, te istakla da Zapad pod izmišljenim izgovorima nastoji da eliminiše sve neistomišljenike i one koji nisu saglasni sa zapadnom neokolonijalnom politikom.
14.04.2022. u 15:32
get url
text

- Odlučno osuđujemo unilateralna personalna ograničenja uvedena Dodiku i brojnim zvaničnicima - navodi se u saopćenju Zaharove, objavljenom na sajtu ruskog MVP-a.

Ona je ocijenila da takva praksa nezakonitih sankcija najmanje može da osigura realizaciju pozitivne agende, jača povjerenje, međunacionalnu slogu, mir i stabilnost u BiH i regionu u cjelini.

Zaharova je ukazala da Zapad nastoji da reformatira Balkan po sopstvenim mjerilima.

- Očigledno je da Zapad, sprovodeći takvu zlonamjernu i destruktivnu politiku, teži samo jednoj stvari, a to je da preoblikuje Balkan po sopstvenim šablonima, nanoseći štetu nacionalnim interesima zemalja regiona, da pod izmišljenim izgovorima eliminiše sve neistomišljenike i one koji se ne slažu sa zapadnom neokolonijalnom politikom - ocijenila je Zaharova.

Prema njenim riječima, Moskva je uvjerena da je Balkan teritorija ravnopravne saradnje, a ne konfrontacije i svođenja računa.

- S tim u vezi, Rusija apeluje na sve vanjske učesnike da odustanu od egoističnih pristupa i da se vrate konstruktivnoj saradnji - poručila je Zaharova, prenosi RTRS.

Velika Britanija je u ponedjeljak, 11. aprila, saopćila da je uvela sankcije Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović zbog "pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine".

Ranije je kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri američkom Ministarstvu finansija uvela sankcije Dodiku i banjalučkoj Alternativnoj televiziji zbog aktivnosti i prijetnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.