open-navfaktor-logo
search
Festival Mostarska liska
Mostar postaje centar kulturnih dešavanja u BiH
Sve je spremno za tradicionalni festival komedije Mostarska liska, koji će ove godine imati svoje 18. izdanje.
22.09.2021. u 12:25
get url
text

Organizator festivala je Narodno pozorište Mostar, čije je rukovodstvo danas organiziralo konferenciju za medije na kojoj je osim o festivalu govora bilo i o predstavi “Heroj nacije“, s kojom će se ova kuća predstaviti na Mostarskoj liski.

I ovog puta pristiglo je više od 40 prijava za festival, a na kraju je odlučeno da njih sedam uđe u takmičarski dio. Osim predstave "Heroj nacije", riječ je o predstavama: "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", "Ja od jutra nisam stao", "Pozorište za početnike", "Ritina škola", "Sakati Bily sa Inišmana" i "Čekajući Godoa". Festival počinje u srijedu, a završit će 30. septembra.

- Imat ćemo ukupno 23 različita sadržaja. Mostar će biti centar kulturnih dešavanja u Bosni i Hercegovini u narednih osam do deset dana. O predstavi Narodnog pozorišta Mostar ne bih puno govorio. Imamo velika očekivanja. Optimizam temeljim na angažmanu kvalitetnog umjetničkog kadra. Hvala svima na korektnom odnosu i predanom radu u proteklih mjesec ili dva - izjavio je direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta Mostar Emir Spahić konstatovao je da je ova kuća ponovo napravila sjajan posao bez obzira na probleme i ograničenja koja je donijela pandemija COVID-19.

- Pandemija je definitivno ostavila traga na produkciju, pa smo pomjerali rokove. Pet predstava je iz Bosne i Hercegovine. To su naši gosti i prijatelji. Mislim da ćemo uprkos svim problemima imati jako kvalitetan festival - najavio je Spahić.

Reditelj predstave "Heroj ulice" Goran Damjanac pohvalio je ekipu koja je u protekla dva mjeseca radila na projektu.

- "Heroj ulice" je živa komedija i na tragu je najboljeg što imamo od balkanskog humora. To nije samo humor radi humora. Nije to ona kabaretska zabava. To je promišljen humor. Zadovoljan sam što sam u Mostaru i što sam radio na ovom projektu. Hvala svima koji su učestvovali u stvaranju ove predstave. Uživao sam radeći u iskrenoj i rijetko viđenoj atmosferi - istakao je Damjanac.

Stručni žiri "Mostarske liske" ovog puta će činiti dramaturg Almir Imširević, reditelj Marko Misirača i glumac Velimir Njirić. U žiriju publike su Nada Dalipagić, Faris Smajkić i Sarah Sarić, dok će i ove godine žiri medija činiti Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.