open-navfaktor-logo
search
Odata počast
Mostar: Skok bez aplauza sa Starog mosta za žrtve femicida
Inicijativa građanki Mostara u sklopu kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" skrenula je pažnju javnosti o problemu femicida, a tim povodom danas je simbolično u 11:55 izveden skok bez aplauza sa Staroga mosta. 
03.12.2022. u 14:03
get url
text
Skok bez aplauza sa Starog mosta za žrtve femicida

Na taj način, žene Inicijative odale su počast ženama žrtvama femicida.

"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u više od stotinu država svijeta. Započela je 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završit će 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

- Skokom bez aplauza željele smo skrenuti pažnju javnosti i vlasti o problemu koji se ne smije zanemariti i kojem treba posvetiti više pažnje kako preventivno, tako i represivno. Ovo je obilježavanje na mostarski način. Sjećamo se svih žrtava femicida. U ovoj godini bilo je 11 slučajeva. Podaci koje imamo su oni iz medija. Čini se da su u crnim hronikama najčešće žene. Skrećemo pažnju donosiocima odluka, Zakon konačno mora početi tretirati femicid. To nije porodično naselje. Žene nisu vlasništvo bilo koga - izjavila je aktivistkinja Ifeta Ćesir-Škoro.

Od 2015. u BiH je ubijeno 56 žena. Uglavnom su ubice bili muževi ili vanbračni partneri. Djela nisu kvalificirana kao femicid, već kao ubistvo žene motivirano mržnjom i osjećajem nadmoći, jer je femicid termin koji nije pravno definisan u bh. pravosuđu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.