open-navfaktor-logo
search
Donatorska izložba
Mostarci podržali ideju "Bake Pričalice": Novac od prodaje lutkica za pomoć djeci
Samo jedna izložena lutka nije bila na prodaju. Ali, iz posebnog razloga
03.12.2019. u 21:57
get url
text

U ispunjenoj galeriji "Kosača" odjekivala je dječija graja. Šarenio se svaki kutak prostorije, odišući toplinom. Razdragani mališani, s lutkama u rukama, uživali su večeras u prigodnom programu povodom donatorsko-prodajne izložbe lutkica i predstavljanja kolekcije dječijih pjesmica i crteža "Djeca djeci".

Za posebnu noć zaslužna je "Baka Pričalica", penzionisana prosvjetna radnica, Vida Sreta Žuljević, koja je odlučila na ovaj način zaokružiti svoj 40-godišnji rad s djecom. Za ovu priliku za deset mjeseci isheklala je stotinu unikatnih lutki. Sve lutke na izložbi prodate su dok je program još trajao. Pored ovih lutaka, Žuljević je zajedno s djecom i unucima svojih prijatelja pripremila i zbirku pjesama o ovim lutkama, koju su djeca sama napisala i ilustrirala. Sav prihod od prodaje lutaka i zbirke pjesama bit će poklonjen Multietničkom inkluzivnom vrtiću "Sunčani most" u Mostaru, kao podrška za nastavak besplatnog boravka u vrtiću za sedmero djece koja dolaze iz porodica koje su u potrebi.

- Zaključila sam da mogu od prodaje lutaka pomoći ovim mališanima - kazala je Žuljević, koja je kazala kako riječima ne može opisati osjećaje koji su je ispunjavali zbog prekrasne noći, proistekle iz ljubavi prema radu sa djecom. Iako je, kako kaže, ova noć kruna njenog 40-godišnjeg rada s djecom, nema namjeru prestati.

{$galerijaFotografija}

Kostimirana u "Baku Pričalicu", kako je to bila i večeras, s mališanima u mostarskim vrtićima, gdje volontira, često se druži.

- Ponesem svoje lutke i priče u vrtić, pa im čitam priče. Onda se mi tako ispričamo s lutkama i tako razvijamo maštu - priča razdragano Žuljević.

Izradom lutki počela se baviti još u ranom djetinjstvu zahvaljujući darovitoj baki.

- Baka mi je kada sam bila mala pravila lutku od kukuruznog klipa, pa natakne čep i doda kukuruzne svile - prisjeća se svoje prve lutke. Prvu je i isheklala uz bakinu pomoć. Od tada su lutke stalno uz nju. Igla i vunica njeno su glavno oružje, a uz kombinaciju sa koncem i dugmićima nastaju predivne kolekcije različitih crtanih likova.

Zarekla se da će za ovu priliku isplesti stotinu lutki i onda ih prodati.

- Deset mjeseci mi je bilo potrebno za sto lutki. Neke sam napravila brzo, za dan, a za neke mi je trebalo dosta vremena, sve zavisi - priča Žuljević kako se sve odvijalo.

Mališani su tokom programa recitovali stihove iz zbirke pjesama o ovim lutkama.

- Ovu generaciju treba učiti ljubavi i davanju, darivanju, suosjećanju sa drugima. Kazala sam im da neka djeca nemaju kao oni i da bi bilo divno da oni napišu pjesmicu koju ćemo pretvoriti u zbirku i prodati, a zarađeni novac im pokloniti, na što su svi pristali. Prionuli smo na posao. Svako od njih je izabrao o kojoj lutkici će pisati - priča nam Žuljević kako su nastale pjesmice. Autori pjesma i ilustracija su djeca iz Slovenije, SAD-a, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Samo jedna izložena lutka nije bila na prodaju. Ali, iz posebnog razloga. Ta, lutka "Mali princ", koja je autorici posebno draga, predmet je aukcije, koja će biti otvorena 24 sata. Prihod od aukcije, također ide Multietničkom inkluzivnom vrtiću "Sunčani most" u Mostaru.

Mostar, Donatorsko-proajna izložba "Baka Pričalica", 03.12.2019.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.