open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Mostarci protestovali zbog neraspisivanja izbora
S obzirom na to da pri raspisivanju lokalnih izbora za 2020. godinu, Centralna izborna komisija (CIK) nije raspisala izbore za Gradsko vijeće Grada Mostara, nezadovoljni građani najvećeg grada na Neretvi iskazali su svoje neslaganje sa ovom odlukom protestnom šetnjom ulicama grada. 
16.05.2020. u 15:03
get url
text

Nakon šetnje okupili su se na Španskom trgu odakle su poslali jasne poruke.

- Izbori bi za nas značili nešto kao ponovno rođenje. Imali bismo priliku da kažemo šta želimo i šta nam treba. Bar toliko za početak - kazala je Aiša Mujala.

Da nakon 12 godina ponovo dobije priliku da ima pravo glasa, za Aminu Penavu bi značilo da se osjeća građaninom ovoga grada. Alen Memić ističe da su odlučili na ovaj način dići glas i reći da imaju pravo birati i biti birani.

- Zaslužujemo da biramo ljude koji će nas predstavljati. Pojedinci, odnosno određene političke stranke, koji su sada na vlasti uzeli su demokratiju u svoje ruke - naglašava Memić. 

Ovom prilikom pozvao je i ostale građane Mostara da im se pridruže u narednom periodu "da budemo brojniji i promijenimo stanje". Omer Hujdur iz Građanske inicijative "Jer nas se tiče" naglašava kako su odlučili da kažu dosta.

{$galerijaFotografija}

- Nakon godina mraka, nećemo dozvoliti još četiri godine toga. Znate kroz šta prolazimo na deponiji, to je stanje cijelog grada Mostara. Tu smo da kažemo dosta - poručio je Hujdur.

Podsjeća i kako su period pandemije i mirovanja aktivista vladajući iskoristili i krenuli sa nedopustivim radovima na deponiji Uborak.

- Mada nismo ni mirovali, pravili smo maske i imali dobrotvorne akcije, ali su iskoristili situaciju i počeli raditi radove oko starog tijela deponije. Nisu upoznali Federalno ministarstvo ni inspektore, samovolju prosipaju i namjeravaju tako nastaviti, to je nedopustivo. Federalni inspektor Ejub Salkić je pred deponijom rekao da neće dozvoliti građenje i kopanje na deponiji bez papira, pa čekamo da vidimo koliko drži do svoje riječi. Ako on ne uradi mi ćemo - naglašava Hujdur.

Edin Batlak iz Platforme za progres Mostar ističe da kako bude riješen Mostar - tako će biti riješena i BiH. 

- Vodeće stranke, HDZ i SDA igraju na kartu, razgovarat će i neće se ništa dogovoriti, kao i prethodnih godina, da bi kazali, eto na kraju je presudu donio Ustavni sud, sa kojom neće biti niko zadovoljan ali će oni biti čisti, opranih ruku pred svojim biračima - govori Batlak, uz napomenu da Mostarci moraju sudbinu uzeti u svoje ruke, a ne da presudu donosi bilo kakav sud i bilo koja druga instanca.

Podsjeća i da je Platforma za progres ranije ove godine već ponudila dokument pod nazivom Principi i rješenja za političko uređenje grada Mostara, kada je jasno rečeno da je Mostar platforma za progres BiH.

Protesti u Mostaru - 16. 5. 2020.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.