open-navfaktor-logo
search
Sastanci
Mostarski paroh Krulj o incidentu u Gacku: Došli smo da damo podršku našem imamu
Mostarski muftija Salem efendija Dedović kazao je da je "ovaj događaj unio i nemir i pometnju, necivilizacijska jedna gesta za svaku vrstu osude"
24.09.2019. u 16:21
get url
text

U prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Gacko, upriličen je susret muftije mostarskog mr. Salem-ef. Dedovića sa saradnicima i delegacijom Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske koju je predvodio arhijerejski zamjenik Radivoje Krulj, a povodom nemilog događaja kada je Danel Rajković izvršio veliku nuždu na ulazu u Mehmed-age Zvizdića džamiju.

Svi učesnici sastanka istakli su značaj izgradnje mira i povjerenja i osudili ovaj događaj rekavši da je riječ o necivilizacijskom činu. Muftija Dedović istakao je kvalitetnu saradnju Muftijstva mostarskog i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

- Jako je važno da smo danas zajedno u sjedištu Islamske zajednice u Gacku, predstavnici Islamske zajednice i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, osudili ovaj necivilizacijski atak i dali zajednički snažnu, bratsku, poruku našem glavnom imamu i njegovoj porodici. Ovaj atak neće utjecati na atmosferu vrlo korektnih, izgrađenih odnosa između ove dvije vjerske zajednice i na sve ono što su vjerske zajednice do sada uradile na planu mira. Sigurnost ovim atakom nije narušena. Jasno je o kakvom se profilu osobe radi. Ovdje valja poslati poruku nadležnim organima vlasti da preduzmu sve što treba preduzeti. Za nas u ovom slučaju, takva poruka ide u javnost iz Gacka, nedvosmislena osuda naših prijatelja iz Pravoslavne crkve. Njihova podrška i njihovo stajanje da se pruži podrška imamu je jako važna - rekao je muftija.

Radivoje Krulj, zamjenik vladike zahumsko-hercegovačkog Dimitrija osudio je ovaj čin i istakao da je potrebno preventivno djelovati.

- U ime eparhije, u ime vladike Dimitrija i u svoje ime želim da dam punu podršku našem dragom imamu, ljudima iz MIZ Gacko i da sa ovog mjesta poručimo da najoštrije osuđujemo ovaj strašni i necivilizacijski čin. Institucije trebaju da rade, mi ćemo kao zajednica, kao crkva, kao odgovorni ljudi na čelu sa našim sveštenikom u Gacku, preduzeti sve da na pravi način institucije opominjemo da rade svoj posao, da djelujemo preventivno, da ne budemo samo oni koji će reagovati - kazao je Krulj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.