open-navfaktor-logo
search
Tinejdžer iz Bugojna
Muharem radio na dnevnicu pa sebi kupio junicu: Kad bi mi dali papire za Njemačku ne bih otišao
Muharem Muharemović iz mjesta Pavice kod Bugojna bavi se stočarstvom. Kaže da dok je živ planira time da se bavi. Sada u štali drži kravu, tele i konja, a namjera mu je i da posao širi.
08.12.2021. u 21:07
get url
text

- Ovo radim dvije-tri godine. Prvo sam uzeo kravu, bila je mlada, a sad od nje imam i tele. Iz hobija držim i konja. Dok sam živ, za mene drugog posla nema. Radit ću sve dok mi Bog da zdravlje – kaže Muharem.

Kaže da za dobru robu uvijek ima mušterija.

- Kad nešto čovjek voli, ne može ništa biti teško. Ustajem u pet, zajedno sa mamom obavim te jutarnje poslove. Kupimo sijeno, teško ga bude skupiti. Mislim da može sijena biti i za još jednu kravu. Neće svijet da drži krave. Samo kod nas u selu ne znam da li ima 20 krava, a prije je jedan domaćin držao 20 krava. Ne znam zašto omladina neće time da se bavi – kaže Muharem.

Kaže da on ne voli ni motore ni auta, već da je on svoj put izabrao.

- Ne bih mogao ući u štalu da nema ovog mog konja. Držim ga iz ljubavi, ne da radi – priča Muharem.

U ovom vidi, kaže, budućnost.

- Meni kad bi i papire za Njemačku ponudili, ne bih pristao. I kad sam bolestan, dođem u štalu da ih vidim i odmah ozdravim – navodi Muharem.

Radio je, kaže, na dnevnicu, prikupio novac i od tih para kupio je prvu junicu i opet bi, navodi, isto uradio. Radio je dvije godine da bi prikupio novac za nju.

Kaže da kada ujutro ustane i ako ne popije čašu mlijeka, ne može ići raditi.

Muharem kaže da se više druži sa starijim jer od njih dobije i pokoji savjet. Poručuje mladima da ne idu vani već da rade i da svojim radom sigurno mogu ići naprijed.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.