open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
MUP RH zaprečava 13 graničnih puteva sa BiH
Zbog onemogućavanja nezakonitog prelaska državne granice izvan graničnog prijelaza, te radi poboljšanja nadzora i suzbijanja svih oblika krijumčarenja, utvrđena je potreba dodatnog zaprečivanja 13 novih lokacija na granici s BiH, što je i usuglašeno na nivou obje države
31.10.2018. u 13:38
get url
text

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović na današnjoj je sjednici Vlade Republike Hrvatske izložio je prijedlog Zakona o potvrđivanju Konvencije o policijskoj suradnji u jugoistočnoj Evropi, te dopune Odluke o zaprečivanju cestovnih komunikacija i putova na državnoj granici s Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srbijom, donesene 2014. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Konvencija o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi, koja slovi kao najjača i najvažnija regionalna pravna osnova za ovakvu vrstu saradnje država iz tog dijela Evrope, na snazi je od 2006. godine, a kako je zaključena na neograničen period i otvorena za naknadni pristup, trenutno broji 11 država: Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Bugarsku, Rumunjsku, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Moldaviju i Bosnu i Hercegovinu.  

-Očekuje se da će se, postupajući na temelju nje, države stranke približiti standardima policijske suradnje kakvi su uspostavljeni unutar šengenskog prostora - saopćio je MUP Hrvatske.

Konkretno, Konvencijom se prvenstveno definira suradnja u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma, nezakonitih migracija i ostalih prijetnji javnom redu, te se, između ostalog, uređuje zajednička analiza prijetnji, razmjena podataka i iskustava, potjera, prekogranični nadzor, nadzirane isporuke, prikrivene istrage, zajednički istražni timovi, zaštita podataka i svjedoka, časnici za vezu.

-Prije svega ostaloga, Hrvatska će reagirati na pojedine odredbe koje nisu potpuno usklađene s pravnom stečevinom Evropske unije i s našim nacionalnim zakonodavstvom, kao i na odredbe vezane uz povjerljivost i klasifikaciju informacija, te zaštitu osobnih podataka i njihovu razmjenu - rekao je Božinović.  

Hrvatska zaprječivanja cestovnih komunikacija i putova na državnoj granici s Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srbijom manjim dijelom finansirala bi se iz budžeta, a u većem dijelu iz evropskog Fonda za unutarnju sigurnost, Instrumenta finansijske potpore za vanjske granice i vize.

-Zbog onemogućavanja nezakonitog prelaska državne granice izvan graničnog prijelaza te radi poboljšanja nadzora i suzbijanja svih oblika krijumčarenja na području koje pokrivaju četiri Policijske uprave: sisačko-moslavačka, dubrovačko-neretvanska, ličko-senjska te zadarska, utvrđena je potreba dodatnog zaprečavanja 13 novih lokacija na granici s BiH, što je i usuglašeno na nivou obje države - pojasnio je Božinović.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.