open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Na Bjelašnici i Igmanu više od 4.000 učenika šestih razreda osnovnih škola uči skijati
Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović posjetila je danas učenike koji na Bjelašnici uče svoje prve skijaške korake, dok dio njih istu aktivnost imaju na Igmanu.
21.02.2023. u 18:22
get url
text

Shodno Nastavnom planu i programu za šesti razred iz predmeta Tjelesni i zdravstveni odgoj, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS i u ovoj školskoj godini realizira Školu skijanja koju pohađa više od 4.000 učenika.

Škola skijanja traje pet dana, od ponedjeljka do petka, pri čemu je svim učenicima osigurana oprema, prijevoz, ski lift, te angažman instruktora skijanja, koji su naveli da 90 posto djece koja dođu nikad prije nisu stali na skije, dok nakon petog dana 95 posto učenika može samostalno koristiti ski-lift.

FOTO: Press KS

- Veliko nam je zadovoljstvo što smo uspjeli izvesti 4.100 učenika na naše olimpijske ljepotice Bjelašnicu i Igman, posebno jer su mnoga djeca po prvi put stala na skije. Ovo je jedinstvena prilika da ih privolimo da zavole ovaj sport i da što češće dolaze ovdje i koriste resurse koji su im na dohvat ruke. Posebno nam je drago što iz godine u godinu poboljšavamo standarde, tako da u najavi, u saradnji sa preduzećem ZOI'84, imamo nove planove koji se odnose na dodatno vještačko osnježavanje šireg pojasa i instaliranje dodatnih liftova za skijaše početnike - rekla je ministrica Hota-Muminović.

Rad na cjelovitom razvoju učenika vrlo je važan, a vrijeme koje provedu na čisto zraku, uživajući u svim blagodetima koje nude naše olimpijske ljepotice, od velikog je značaja za jačanje njihovih ličnosti i psiho-fizičkog zdravlja.

- Škola je mnogo više od samih časova i sretni smo što ovaj obrazac možemo primijeniti i na druge slične sadržaje - dodala je ministrica Hota-Muminović, saopćila je Služba za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.