open-navfaktor-logo
search
U 65. godini
Na bolji svijet preselio zlatni ljiljan Osman Đuderija, heroj koji je topom s ramena uništio četnički tenk na Proskoku
U Sarajevu je jučer u 65. godini života na bolji svijet preselio zlatni ljiljan Osman Đuderija.
24.02.2022. u 14:51
get url
text

Đuderija će ostati upamćen kao borac 182. druge Viteške (fočanske) brigade, koji je na lokalitetu Proskok, na obroncima planine Igman, nakon žestokih borbi koje su se u julu 1993. godine vodile prsa u prsa, uspio uništiti prvi tenk u koloni i tako zaustaviti tenkovski bataljon, nakon čega su se ostali povukli.

Bitka na Proskoku počela je 10. jula, a završena je 31. jula 1993. u sklopu operacije "Lukavac" Vojske Republike Srpske sa 15.000 ljudi, koju je vodio lično ratni zločinac Ratko Mladić.

Cilj im je bio presijecanje Sarajeva i njegovo stavljanje u potpuno okruženje.

Mladićevi vojnici napadali su kotu Proskok, koju je branila 182. Viteška (fočanska) lahka brigada Armije Republike BiH koja se tu povukla sa Grebka.

VEZANI TEKST - Uništeni tenk svjedoči: Dan kada su Fočanski vitezovi na Proskoku zaustavili zločinca Mladića

Na Proskoku je postavljena prva linija odbrane, a ona je držana do momenta kada 182. brigada više nije mogla da ostane na toj lokaciji zbog velikog broja poginulih i ranjenih boraca. Borbe su trajale 20 dana, a nakon ogromnih gubitaka u ljudstvu, 46 poginulih i 200 ranjenih, borci 182. su se povukli.

Prema svim vojnim doktrinama ovo je bilo nemoguće braniti. Na jednog pripadnika Armije RBiH išlo je deset srpskih vojnika, plus teško i lahko naoružanje koje su oni imali. U drugom tenku koji je jurišao na Armiju RBiH lično je sjedio Ratko Mladić i komandovao operacijom.

Na Proskok je prije pet godina prebačen i autentični tenk srpske vojske koji je uništio Osman Đuderija. Osman je tenk uništio kineskim bestrzajnim topom, s ramena. Na­kon ovo­ga podviga na Igma­nu, borci su ga prozvali ra­znim na­di­mci­ma: Osman Tenko­ubi­ca, Gra­di­telj Oba­le Tenkovače, To­bdži­ja s Ra­me­na, Ki­nez Be­strza­jac...

Zločinac Ratko Mladić održao je u Vlasenici u decembru 1995. godine govor u kojem je spomenuo 13. juli 1993. godine.

- Bio sam osam sati u okruženju. Na nas je nadirala Fočanska muslimanska brigada – rekao je tada Mladić.

Dženaza Osmanu Đuderiji će se klanjati ispred džamije u Sokolović Koloniji sutra prije džume namaza, u 11.30 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.