open-navfaktor-logo
search
Saradnja
Na Jahorini počeo samit lidera zemalja članica SEECP-a
Samitom na Jahorini BiH završava jednogodišnje predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Evropi
09.07.2019. u 09:48
get url
text

Dolaskom lidera i predstavnika zemalja učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) počeo je plenarni sastanak ove regionalne inicijative kojom predsjedava Bosna i Hercegovina, javlja Anadolu Agency (AA).

Samitu, koji se održava u hotelu “Termag” na Jahorini, prisustvuju predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik Albanije Ilir Meta, premijerka Srbije Ana Brnabić, premijer Bugarske Boyko Borisov, te predstavnici Hrvatske, Rumunije, Grčke, Moldavije i Slovenije.

Plenarnoj sesiji prisustvuju i predstavnici Evropske unije (EU) i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), dok je svoj dolazak u BiH otkazala delegacija Kosova.

Prije početka samog sastanka upriličeno je zajedničko fotografisanje šefova delegacija. Učesnici će u toku sesije usvojiti Deklaraciju samita SEECP-a, nakon čega je planirano i obraćanje medijima. Samitu je prethodila svečana večera za šefove delegacija, kao i sastanak ministara vanjskih poslova Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi.

Samitom na Jahorini BiH završava jednogodišnje predsjedanje SEECP-om, nakon čega bi vođenje ove inicijative trebalo preuzeti Kosovo. Regionalna inicijativa SEECP pokrenuta je 1996. godine u Sofiji u cilju jačanja regionalne suradnje, sigurnosti i stabilnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.