Testiranja će se obavljati direktno nakon povratka na aerodromima ili u nekom od centara za obranu protiv koronavirusa, a moguće je test obaviti i kod kućnog doktora. U prvih 72 sata nakon povratka test je besplatan.

Za povratnike koji dolaze cestovnim putem organizirani su testovi u centrima u blizini većih graničnih prijelaza ili željezničkih stanica. To se uglavnom odnosi na saveznu pokrajinu Bavarsku.

Test je moguć i u zemlji iz koje putnik dolazi ali ne smije biti stariji od 48 sati i u tom slučaju troškove testiranja preuzima sam putnik.

Besplatni testovi u roku od tri dana su mogući ali ne i obavezni i za povratnike iz ne-rizičnih zemalja.

Vrijeme čekanja na rezultat testa, što u pravilu ne traje duže od 48 sati, putnik mora provesti u karantini. Neodazivanje na obvezu testiranja može se kazniti kaznom do 25.000 eura.

Središnji njemački epidemiološki institut Robert Koch na listi rizičnih zemalja navodi oko 130 zemalja i regija među koje spadaju i sve zemlje zapadnog Balkana.

Udruženje njemačkih doktora (Marburger Bund) pozdravila je uvođenje obveze testiranja jer su i sadašnji testovi, kako je saopšteno, pokazali da je kod povratnika iz rizičnih područja stopa zaraze više nego kod stanovništva koje je boravilo kod kuće.

Institut Robert Koch u subotu treći dan za redom bilježi dnevno više od 1.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom.