open-navfaktor-logo
search
Čudo tehnologije
Na pametne telefone stiglo upozorenje o zemljotresu
Mnogim korisnicima Android uređaja na pametne telefone stiglo je sigurnosno upozorenje nekoliko sekundi prije zemljotresa koji je u petak oko 23:08 sati zaljuljao Bosnu i Hercegovinu. Tačnije, upozorenje je stiglo nekoliko sekundi prije nego se zemlja zatresla onima koji su udaljeniji od epicentra, jer udarnom valu treba neko vrijeme da stigne. Onima koji su blizu epicentra ili u samom epicentru upozorenje je stiglo u momentu kada se zemljotres i desio.
23.04.2022. u 00:22
get url
text

Nešto slično ranije nije zabilježeno, a Google servis brzo je dao upute šta učiniti i kakve mjere poduzeti nakon potresa.

Građanima su pruženi savjeti šta da rade, a među prvim smjernicama je da obuju cipele prije nego što krenu bilo gdje, čak i u susjednu prostoriju, provjere plin i izbjegavaju oštećene zgrade.

Android je nedavno na području Evrope počeo slati upozorenja o zemljotresima. Riječ je o sistemu koji se već neko vrijeme koristi u SAD-u. Riječ je o  ShakeAlertu kojeg su razvili američki seizmolozi. U Kaliforniji, gdje je sistem razvijen, postavljeni su brojni seizmometri, a što uveliko olakšava detektiranja zemljotresa.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.