Nauka

Na polovima Mjeseca otkriven led

Objavljeno: 21.08.2018. u 12:23

Na površini Mjeseca postoji vodeni led, tvrdi se u naučnom listu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Do sada je postojanje leda na Mjesecu bilo samo hipotetički, ali on je pronađen na oba Mjesečeva pola otkrila je indijska letjelice Chandrayaan-1 koja je kružila oko zemljinog prirodnog satelita 2008. i 2009. godine.

Na južnom polu led se nalazi isključivo u kraterima do kojih sunčeva svjetlost ne dopire, dok je na sjevernom led mnogo rasprostranjeniji.

Temperature tokom dana na Mjesecu dostižu više od 100 stepeni Celzijusa, ali s obzirom da je njegov nagib samo 1,54 stepena, neka područja oko polova su u vječitom mraku i tamo je temperatura konstantno oko minus-157 stepeni, te je stoga postojanje leda omogućeno.
 
Potvrda postojanja leda na površini Mjeseca je izuzetno važna za buduće misije, s obzirom na to da bi se njegovim topljenjem mogla dobiti voda.

Osim vode koju bi mogli budući astronauti piti na površini Mjeseca u potencijalnim lunarnim bazama, ona bi se mogla razdvajanjem vodika i kisika koristiti za pravljenje pogonskog goriva za letjelice. Također, dobijeni kisik bi se mogao koristiti i za disanje astronauta.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije