Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo razmatrat će danas na sjednici nekoliko zakonskih rješenja među kojima su i izmjene Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije po hitnom postupku.

Predložene izmjene prvenstveno se odnose na pitanja bez kojih ne bi bilo moguće provoditi odredbe zakona kao što su oblast praktične obuke i civilnih strelišta, dopunu segmenta koji reguliraju zdravstvenu sposobnost kao jedan od uvjeta za posjedovanje oružja i slično.

Pred zastupnicima su i izmjene zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju te o srednjem obrazovanju koji bi trebali biti razmatrani po skraćenom postupku.

Tim izmjenama predviđeno je ukidanje proljetnog odmora kao rješenja koje se, smatraju u kantonalnom Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade, pokazalo kao neproduktivno i uzrokovalo da školska godina završava prekasno što utječe na kvalitet nastavnog procesa. 

Nastavnici obaveze oko realizacije školske godine završavaju početkom jula, što ograničava mogućnost da se pripreme za iduću godinu.

Uvođenje proljetnog raspusta pokazalo se nefunkcionalnim za učenike, nastavnike i roditelje, zbog čega je upućen značajan broj primjedbi roditelja, nastavnika i direktora, te je nadležno ministarstvo predlažilo Skupštini da donese predloženu izmjenu.

Zastupnici će razmotriti i Prijedlog zakona o udžbenicima u Kantonu Sarajevo, a na dnevnom redu je i Informacija o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i sigurnosti saobraćaja na području Kantona za maj.

Nakon redovne sjednice danas bi trebala da se održi i tematska sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će biti razmatrana Analiza stanja pojave poplava na području Kantona i prijedlog mjera za rješavanje problema poplava.