open-navfaktor-logo
search
Puste ulice
Na sjeveru Kosova mirno, ali su na putevima i dalje barikade
Magistralni put Mitrovica - Leposavić, u selu Rudare kod Zvečana, na sjeveru Kosova, i dalje je blokiran teškom mašinerijom, ali je situacija mirna.
12.12.2022. u 11:28
get url
text

Kod prvih kuća u Rudarama, nekoliko kilometara udaljenim od Mitrovice, na putu su kamioni i autobusi, a ispred su postavljene dvije trake koje označavaju da se dalje ne može. Gotovo je pusto, samo poneka grupica građana ide na čuvanje barikada. Iza kamiona su podignuti šatori u kojima su građani bili tokom noći.

U blizini su dva patrolna terenca KFOR-a, dok Kosovska policija nije prisutna.

Kako je u nedjelju izjavio ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla, na sjeveru su od subote popodne na šest mjesta postavljene barikade na magistralnim putevima, kod Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka.

U sjevernom dijelu Mitrovice je gotovo pusto

Zbog blokade puteva, Kosovska policija je privremeno zatvorila za saobraćaj dva granična prijelaza na sjeveru Kosova ka Srbiji, Jarinje kod Leposavića i Brnjak kod Zubinog Potoka.

Na mostu na rijeci Ibar, koji dijeli grad Mitrovicu na sjeverni dio sa većinskim srpskim i južni sa većinskim albanskim stanovništvom, mirno je. Na mostu patroliraju dva terenca EULEX-a i jedan automobil Kosovske policije, a tu su i dva terenca KFOR-a u kojima nema vojnika.

U sjevernom dijelu Mitrovice je gotovo pusto, vrlo malo ljudi se može vidjeti na ulici. Kako saznajemo, danas u četiri općine na sjeveru Kosova ne rade osnovne i srednje škole, a zaposleni imaju radnu obavezu da u smjenama čuvaju barikade.

Na putevima na sjeveru Kosova lokalno stanovništvo, među kojima su viđena i maskirana lica, postavili su barikade, nakon što je Kosovska policija u subotu prijepodne na graničnom prijelazu Jarinje uhapsila Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, zbog osnovane sumnje za umiješanost u organizovanje napada na kancelarije Centralne izborne komisije i napada na službenike CIK-a i Policije Kosova u utorak u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Zabilježena je i razmjena vatre između kriminalnih grupa i Kosovske policije, a bačena je i šok bomba na patrolu EULEX-a. U incidentima nije bilo povrijeđenih. Predhodno je u četvrtak kod Zvečana povrijeđen jedan kosovski policajac iz vatrenog oružja.

Neprihvatljivi napadi na Kosovsku policiju i pripadnike EULEX-a

Predstavnici EU-a i SAD-a zatražili su od Srba da uklone barikade i omoguće slobodu kretanja.

Nakon sastanka Nacionalnog savjeta za sigurnost Kosova u nedjelju, premijer Kosova Albin Kurti je izjavio da su napadi na Kosovsku policiju i pripadnike EULEX-a neprihvatljivi. Kurti je kazao da se čeka da KFOR ukloni barikade sa puteva, ako to ne učine sami Srbi koji su ih i postavili.

VEZANI TEKST - I jutros barikade na sjeveru Kosova, djeca neće ići u školu

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je zbog sigurnosne situacije odložila za 23. april 2023. godine vanredne lokalne izbore u četiri općine na sjeveru Kosova koji su bili raspisani za 18. decembar.

Izbori su zakazani nakon izlaska Srpske liste iz kosovskih institucija zbog odluke Vlade Kosova o obaveznoj pregistraciji vozila sa starih srpskih tablica sa oznakama kosovskih gradova na RKS tablice, a tom prilikom su Srbi napustili i policiju i pravosuđe. Primjena te odluke je pomjerena na neodređeno nakon pritiska međunarodnih partnera, SAD-a i EU-a, u cilju smirivanja tenzija na sjeveru Kosova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.