open-navfaktor-logo
search
Godišnjica
Na stadionu u Mramoru obilježena 27. godišnjica Treće tuzlanske brigade
Na današnji dan,19. juna 1992. godine i zvanično je formirana 3. tuzlanska brigada, sastavljena od nekoliko bataljona, uglavnom radnika, rudara u to vrijeme već prekaljenih boraca
19.06.2019. u 18:08
get url
text
Postrojavanje boraca

Postrojavanjem boraca na stadionu u Mramoru uz prisustvo velikog broja bivših boraca ove brigade, građana Mramora te brojnih gostiju obilježena je 27. godišnjica formiranja Treće tuzlanske brigade.

Na današnji dan,19. juna 1992. godine i zvanično je formirana 3. tuzlanska brigada, sastavljena od nekoliko bataljona, uglavnom radnika, rudara u to vrijeme već prekaljenih boraca, koji su iza sebe do 19. juna imali zapažene rezultate u odbrani Bosne i Hercegovine.

O samom značaju 3. Tuzlanske brigade i njenom doprinosu u odbrani Bosne i Hercegovine na skupu u Mramoru govorili su komandanti ove brigade Kemo Džanko i Mirsad Mujović te jedan od komandanata 1. Tuzlanske brigade Jusuf Šećerbegović.

U sklopu obilježavanja godišnjice 3.tuzlanske brigade položeni su vijenci i cvijeće na spomen obilježjima na Slanoj Banji, zatim na mezar posthumno odlikovanih Zlatnih ljiljana ove brigade Nurdina Dine Hasića, Mire Čorbića i Bajrama Malkočevića.

Cvijeće je položeno i na grobna mjesta Nike Ivanovića, te na mezar prvog komandanta ove brigade dr. Enesa Atića te na spomenik svim poginulim borcima i šehidima ove brigade u krugu bivše fabrike TTU u Mramoru te na spomen obilježje ispred Doma kulture.

Ova brigada je za odbranu Bosne i Hercegovine dala 165 šehida i poginulih boraca, te 319 teže i 932 lakše ranjena borca, dok je čak 39 boraca ove brigade poginulo van odgovornosti zone 2. Korpusa, na ratištima širom BiH.

Ovim povodom uručena su tek četiri priznanja zaslužnim pojedincima za kako je navedeno njegovanje tradicije 3.tuzlanske brigade a odigrana je i revijalna utakmica između treće i druge brigade.

Nakon postrojavanja boraca i programa upriličeno je i druženje svih boraca saopćeno je iz Koordinacije boračkih udruženja Tuzla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.