open-navfaktor-logo
search
ZZJZ FBiH
Nabavka vakcina u FBiH: Čeka se potpis kineskog proizvođača
Kineski proizvođač još nije potpisao ugovor za isporuku 500 hiljada doza vakcina Sinopharm Federaciji BiH, rečeno nam je u Zavodu za javno zdravstvo (ZZJZ) Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Dodaju da su u toku razgovori sa Pfizerom o nabavci milion doza ovog proizvođača.
24.06.2021. u 14:20
get url
text
Sinopfarm vakcine

- Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH potpisao je ugovor za nabavku 500.000 doza vakcinaSinopharm. Očekuje se potpis kineske strane, nakon čega bi u vrlo kratkom vremenskom periodu počele pristizati prve količine naručene vakcine - navode iz Zavoda i dodaju:

- Još se čeka potpis kineskog proizvođača. Federacija BiH je svoj dio završila, i čeka potpisane ugovore iz Kine kako bi pristupila realizaciji ugovora. Ambasador Bosne i Hercegovine u Pekingu se također angažirao i ulaže dodatne napore kako bi se ovaj ugovor što prije realizirao.

Upitali smo da li se pregovara i sa drugim proizvođačima vakcina s obzirom na to da su zdravstveni radnici spremni da odgovore masovnoj imunizaciji, ali vakcina nema.

- U toku su razgovori sa Pfizerom o nabavci 1.000.000 doza vakcina ovog proizvođača, a očekuje se i nastavak pregovora Vlade KS i Vlade FBiH za nabavku vakcina Sputnik V. Važno je napomenuti da nam kroz mehanizme COVAX i EU4Health kontinuirano pristižu određene količine vakcina koja je Federacija BiH naručila i platila - rečeno nam je.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.