open-navfaktor-logo
search
U pripravnosti
Načelnik Sanskog Mosta: Moramo biti na oprezu cijeli dan
Trenutni vodostaj iznosi 441 centimetar. U civilnoj zaštiti kažu kako su u pripravnosti sve službe nadležne za odbranu od poplava i situacija se budno prati iz sata u sat
14.05.2019. u 12:18
get url
text

Vodostaj Sane na području općine Sanski Most trenutno se nalazi u fazi stagnacije, dok je nizvodno, u Ključu, u posljednja dva sata nivo rijeke porastao za pet centimetara, potvrdio je načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović, javlja Anadolu Agency (AA).

-Iako kiša pada na području općine Sanski Most, području općine Ključ, Mrkonjić Grada, dakle, ono što jeste sliv Sane, ipak tu je jedna optimistična vijest, a to je da je u posljednjih sat vremena došlo do stagniranja rijeke Sane, vodostaj se nije promijenio - rekao je Hasanbegović.

Međutim, informacija da je vodostaj rijeke Sane u Ključu u posljednjih nekoliko sati bio u porastu oko pet centimetara, još uvijek ih drži na oprezu. 

-Sana je preko četiri metra i 40 centimetara. Dakle, sad se nalazi ispod 450 centimetara, ali dostigla je visinu koja, vjerujem, budi nemir kod naših građana. Ono što nam sada posebno predstavlja problem jesu povratne vode koje se pojavljuju na određenim područjima i plave područja iako se rijeka Sana još uvijek drži u svom koritu u gornjem slivu kroz grad - pojasnio je Hasanbegović. 

Prema njegovim riječima, civilna zaštita je na terenu s građanima i pokušavaju da maksimalno pomognu u onom dijelu i na području gdje mogu pomoći i da rade na tome da štete budu što manje. 

-Vrlo je bitno da budemo na oprezu tokom cijelog dana. Naravno, ovo je druga faza, a očekivati je treću fazu kada rijeka Sana počne da opada. Tada će se pojaviti podzemne vode koje u znatnoj mjeri znaju da ugrožavaju dobar dio naših naselja. Oprezu nikad kraja i moramo da se sa ovim borimo u narednih dan, dva ili tri dok ne oglasimo sirenu za kraj opće opasnosti od poplava - rekao je Hasanbegović.

Sanski Most, poplave

Vodostaj Sane na području općine Sanski Most trenutno se nalazi u fazi stagnacije, ali ono što zabrinjava jeste podatak da je nizvodno, u Ključu, u posljednja dva sata rijeka porasla za pet centimetara. Trenutni vodostaj iznosi 441 centimetar. U pripravnosti su sve službe nadležne za odbranu od poplava i situacija se budno prati iz sata u sat. Pritoke Sane se nalaze u fazi opadanja, ali ono što zabrinjava u ovome trenutku jeste nastavak kišnih padavina u područjima koja se nalaze u gornjem slivu rijeke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.