Kako je planirano, visoka vojna delegacija do 14. oktobra posjetit će Komandu i jedinice Nacionalne garde Savezne Države Maryland.

Tom prilikom generalpukovnik Senad Mašović sastat će se sa komandantom NG Maryland generalmajorom Lindom Sing i guvernerom Marylanda Larryjem Hoganom.

Između ostalog, razgovarat će o dosadašnjoj realizaciji i nastavku saradnje Bosne i Hercegovine i Marylanda, koje ove godine obilježavaju 15. godišnjicu uspješne saradnje, a pri čemu su Oružane snage BiH dale značajan doprinos.    

Načelnik ZŠ OSBiH generalpukovnik Senad Mašović sastat će se i sa šefom Biroa za nacionalnu gardu u Ministarstvu odbrane SAD-a generalom Josephom Laurenom Lengyelom.

Također, na poziv načelnika Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD generala Josepha Danforda, delegacija Oružanih snaga BiH učestvovat će na Konferenciji načelnika odbrane koja će biti održana u Vašingtonu od 15. do 17. oktobra, na temu "Borba protiv nasilnih ekstremističkih organizacija".

Tokom posjete SAD-u predviđen je i niz drugih radnih sastanaka i susreta sa vojnim i civilnim predstavnicima Maryanda, kao i predstavnicima oružanih snaga država učesnica Konferencije, kaže se u saopćenju iz MOBiH.