open-navfaktor-logo
search
Legendarni golman
Nadmašio Maldinija: Buffon piše historiju italijanskog fudbala
Buffon nadmašio Paola Maldinija, nekada sjajnog defanzivca Milana, koji je tokom karijere odigrao 902 takmičarske utakmice
28.09.2019. u 15:25
get url
text

Gianluigi Buffon, golman Juventusa u subotu je ponovo ušao u historiju italijanskog fudbala kao Italijan s najviše nastupa u svim klupskim takmičenjima. Naime, Maurizio Sarri, trener Stare dame, odlučio je Buffona uvrstiti u sastav tima za prvenstveni duel protiv SPAL-a, čime je legendarni golman upisao 903. nastup za neki klub u zvaničnoj utakmici, prenosi Anadolu Agency (AA).

Time je Buffon nadmašio Paola Maldinija, nekada sjajnog defanzivca Milana, koji je tokom karijere odigrao 902 takmičarske utakmice. Ipak, Maldini ostaje rekorder po broju nastupa u Seriji A sa 647 utakmica, ali mu je Buffon prišao na pet susreta zaostatka.

Zanimljivo, Buffon prošlu sezonu nije proveo u Juventusu, nego u Paris Saint-Germainu s kojim je osvojio Superkup i prvenstvo Francuske. No, ove sezone se odlučio vratiti u klub u kojem je proveo najveći dio karijere.

Buffon je u Seriji A debitovao za Parmu u remiju 0:0 protiv Milana na 19. novembra 1995. godine. U Juventus je prešao 2001. godine i branio 658 utakmica u svim takmičenjima. U dresu Parme je odigrao 220, a PSG-a 25. Na golu reprezentacije Italije 41-godišnji Buffon stajao je čak 176 puta po čemu je također rekorder.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.