Nedjelja, 28.02.2021.

Merhamet

Nagrada "Muradif Ćato" dodijeljena Harisu Silajdžiću i Latinki Perović

FOTO: Anadolija

U Sarajevu je danas upriličena svečana dodjela nagrade Merhametove fondacije "Muradif Ćato" za 2020. godinu, a ovogodišnji laureati su dr. Haris Silajdžić, jedan od najuglednijih bh. intelektualaca i političara, te Latinka Perović, historičarka i političarka iz Beograda.

Ova dobrotvorna organizacija dodjeljuje nagradu istaknutim ličnostima koje su doprinijele opstojnosti, razvoju, društvenom unapređenju Bosne i Hercegovine i radu Merhameta.

Nagrade je laureatima uručio predsjednik Merhameta Kenan Vrbanjac koji je u svome obraćanju čestitao ovogodišnjim dobitnicima nagrade.

- Latinka Perović je slobodnomisleća intelektualka, ugledna historičarka i beskompromisni borac za istinu. U svojim tekstovima naglašava da Srbija ima potrebu za političarom koji će javno preuzeti odgovornost za zločine počinjene u ratovima nastalim raspadom bivše Jugoslavije, kako bi se pomoglo pomirenje sa susjednim državama i spriječilo ponavljanje slične tragedije. Žestoko se usprotivila agresiji na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. Latinka Perović je dokazani prijatelj naše zemlje - kazao je Vrbanjac.

Za Harisa Silajdžića je rekao da je sigurno jedan od najznačajnijih bh. intelektualaca i političara koji je obavljao najznačajnije funkcije u BiH.

- U najtežim vremenima, svojim političkim djelovanjem bio je na braniku BiH i neposredno učestvovao u kreiranju njene budućnosti te zauvijek zauzeo jedno od ključnih mjesta u novijoj historiji BiH - kazao je Vrbanjac.

Perović je u obraćanju putem video poruke istakla da je posebno sretna zbog nagrade zato što dolazi iz BiH od humanitarne organizacije koja ima vrlo važnu misiju koja traje decenijama.

- Mislim da je nju održala njena ideja, njena misija da pomaže ljudima, slabima, ugroženima bolešću, glađu, ratom, raznim vrstama nasilja i to bez obzira na njihove etničke odrednice, na vjerske odrednice. Sigurna sam da je sa takvim organizacijama koje imaju takvu plemenitu misiju, svet bolji i humaniji, ono što mu danas u trci za profitom, za brzim, lagodnim, površnim životom nedostaje. Vrlo sam zadovoljna što sam u krugu nagrađenih. Činila sam u životu ono što sam mogla, trudila sam se da služim opštem dobru u svojoj zemlji i svuda gdje god sam to mogla. Veliko mi je zadovoljstvo što ove godine delim Merhametovo priznanje sa poznatim bošnjačkim intelektualcem i političarom Harisom Silajdžićem - rekla je Perović.

Silajdžić je u obraćanju prisutnima istakao da mu predstavlja velika čast da ovu nagradu primi zajedno sa Latinkom Perović.

- Ona je simbol hrabrosti iz Srbije kakva će biti jednog dana, nadam se. Kada će Srbija to biti? Onog trenutka kad izvor svakog zla na ovim prostorima i protagonisti Načertanije shvate da više nema nikakve nade da mogu ostvariti bila šta u Bosni i Hercegovini, i na Balkanu, ali uglavnom u BiH. Tada će doći do katarze, ne prije toga. Po mom mišljenju, taj momenat će doći kada BiH postane članica NATO-a. Zato smatram da našem članstvu u NATO-u treba dati najviši mogući prioritet. Tada će ljudi koji do dan danas rade na tome, uključujući i kulturnu strategiju koja suspenduje suverenitet okolnih država - kazao je Silajdžić.

Muradif Ćato, veliki dobrotvor i vakif po kome je nagrada dobila ime, istakao je da mu je veoma drago da su ove godine nagradu dobili Haris Silajdžić i Latinka Perović za koje je kazao da su kao brat i sestra.

- On se borio za čast i poštenje, za odbranu časti bošnjačkog naroda, a Latinka Perović je svojim radom spašavala čast srpskog naroda. Mislim da kada se bude pisala poštena historija BiH od jučer, danas i sutra ime Harisa Silajdžića ne može biti zaobiđeno, a kada se bude pisala historija srpskog naroda neće se moći zaobići ime Latinke Perović - rekao je Ćato.

Prvu nagradu ove fondacije dobio je prvi predsjednik države BiH Alija Izetbegović, a do danas priznanje je dodijeljeno književnicima, umjetnicima, sportistima i drugim istaknutim ličnostima.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh