open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
Nagrađeno 28 ljekara iz RS-a: Status ljekara se mora drastično promijeniti
Mirko Stanetić, dobitnik "Hipokratovog priznanja", smatra da se status doktora mora drastično promijeniti
12.11.2018. u 15:20
get url
text

Na svečanoj godišnjoj Skupštini Komore doktora medicine Republike Srpske danas je u Kulturnom centru "Banski dvor" nagrađeno 28 ljekara, članova komore, za rad i zalaganje u zdravstvenoj zaštiti i naučnom i strućnom doprinosu, javlja Andolu Agency (AA).

"Hipokratovo priznanje", nagrada za životno djelo koja se dodjeljuje doktoru medicine za vrhunske rezultate u dugogodišnjem radu ove godine dobili su Nikola Laganin i Mirko Stanetić.

Mirko Stanetić, zaposlen u Klinici za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS, izrazio je zadovoljstvo jer su ga za nagradu, bez njegovog znanja, predložili najbliži saradnici koji ga najbolje i poznaju.

-Samim tim to u mojim očima ima drugačiju vrijednost. Oni koji svakodnevno rade sa mnom i borave u Klinici i znaju moje dobre strane i možda poneku i manu kad odluče da to urade onda je to izuzetna čast i zadovljstvo - kazao je on.

On smatra da je nagrada koju dodjeljuju drugi ljekari kruna profesionalne karijere.

-U svakom poslu postoji doza takmičarskog duha i prestiža i mislim da to treba gajiti među nama, među mlađim kolegama i da to bude mjera za dalje napredovanje u profesionalnoj karijeri - rekao je Stanetić.

Govoreći o statusu ljekara u društvu rekao je da je on narušen.

-Počeli smo razmišljati o medicini na vrlo neugodan i pragmatičan način. Pročitamo, nešto čujemo i daj da to uradimo, a biti doktor, evo poslije 53 godina radnog staža, znam da je to umjetnost. Ne postoji niko od nas ko sve zna, ko je svemoguć, ali moramo se vrtiti prvobitnim vrijednostima da rad sa pacijentom predstavlja svetinju i nema nikakvu alternativu - rekao je Stanetić.

Naglasio je da se status doktora mora dramatično promijeniti, jer i u ovm poslu postoje oni koji manje i koji puno više vrijede što mora biti prepoznato.

-Nemam ništa protiv da neko ko je od mene bolji ima pet mojih plata. Na taj način ćemo stvoriti uslove da pravi ljudi, koji su perjanice i nosioci zdravstvenog sistema budu to i u formalno, i u pravnom smislu pa i u primanjima. Na taj način stvara se kvaliteta koja pokreće društvo - rekao je on.

Saša Vujnović, predsjednik Komore doktora medicine RS, koja broji oko 4.000 članova, rekao je da su ove nagrade izuzetno bitne za one koji su u profesiji, jer ih dobijaju jedni od drugih.

-Ljekarska profesija dijeli sudbinu cijelog društva, nismo zadovoljni stanjem, ali je ono puno bolje nego što je naša percepcija o čemu se radi. Problemi koje imamo su univerzalni problemi, ljekarske profesije u najbogatijim zemljama svijeta se suočavaju sa istim stvarima. Vjerovatno je to u prirodi čovjeka, pogotovo ljekara da nikada ne bude zadovoljan onim što postiže, a mislim da je percepcija svega toga lošija od stvarnog stanja. Ljekar ovdje nije ni bolje ni lošije plasiran nego ljekari u zapadno-evropskim zemljama. Uostalom da je tako idealno stanje ne bi tražili ljekare u Zapadnoj Evropi i Njemačkoj, da je to dobar posao kako izgleda Nijemci bi bili ljekari u svojoj zemlji - rekao je on.

Govoreći o primanjima ljekara, Vujnović je istakao da plate treba da budu veće.

-Međutim, dobar ljekar nije dobar zbog toga što je dobro plaćen - kazao je on i dodao da "više boli ugrožen status ljekara".

Jelica Predojević Samardžić, dobitnik nagrade "Veliki pečat", koja joj je dodjeljena za dugogodišnji predani stručni, pedagoški i naučni rad u zdravstvu i Komori doktora medicine rekla je da je ova nagrada izuzetno dragocjena, jer dolazi na prijedlog najbližih saradnika i kolega.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.