open-navfaktor-logo
search
Zbog koronavirusa
Najavila entitetska predsjednica: Vanredno stanje u RS-u
Entitet Republika Srpska će proglasiti vanredno stanje, najavila je danas predsjednica RS-a Željka Cvijanović, nakon sastanka sa zvaničnicima tog entiteta u zgradi Vlade RS-a.
16.03.2020. u 14:30
get url
text

Ona je najavila da je premijer RS-a sazvao sjednicu Vlade, a nakon toga će se sazvati i sjednica Narodne skupštine Republike Srpske da se proglasi vanredno stanje.

- To će podrazumijevati novi način funkcionisanja - rekla je Cvijanović.

Za razliku od vanrednog stanja, vanredna situacija koju proglašava Vlada RS-a, odmah stupa na snagu. 

- Novost, u odnosu na ranije mjere, je da je predsjednik Vlade sazvao sjednicu na kojoj će se proglasiti vanredna situacija. Očekujemo da Vijeće ministara odradi svoj dio posla koji se odnosi na Koordinaciono tijelo za ovakve situacije. Tražit će se da Narodna skupština RS-a u skladu sa svojim nadležnostima i trenutnim potrebama proglasi onda vanredno stanje. To će podrazumijevati novi režim funkcionisanja u okviru institucija RS-a, ali i cijelog društva - rekla je Cvijanović.

Precizirala je da proglašavanje vanrednog stanja podrazumijeva uspostavljanje posebnog štaba.

- Štab će donositi odgovarajuće mjere, za koje se ne mora čekati posebno vrijeme da stupe na snagu ili da se dese, nego to može biti odmah. Želimo da se stvari uozbilje i da postoji bolja prohodnost odluka za koje se ne mora čekati posebno vrijeme. Vanrednu situaciju možemo posmatrati kao prelazno vrijeme, da se mogu ubrzati procedure, a vanredno stanje nalaže novi režim ponašanja u društvu i funkcionisanja institucija - kazala je Cvijanović.

Ona je rekla da se nastoje preduzeti svi kapaciteti i adekvatno djelovati, a očekuje i saradnju građana, odnosno potpunu disciplinu, dodajući da je do sada bilo dosta primjera da se to nije poštovalo. Govoreći o dešavanjima u okruženju, rekla je da se moraju zaštititi i medicinski i zdrastveni radnici.

- Zato smo toliko govorili da se mora spriječiti da virus uđe u zdravsteni sistem - dodala je Cvijanović.

Ona je istakla da nisu zadovoljni zbog velikih redova pred marketima, pekarama itd. jer su mjere išle ka tome da se smanje gužve i kontakt.

- Ovako se dodatno komplilkuje situacija, a prave se nepotrebne zalihe. Može se otići normalno da se ne pravi gužva, a vidjeli smo i kolone auta pred tržnim centrima, što je u suprotnosti sa onim što smo propisivali. Bit će robe, naći će se način. Moramo voditi računa i o trgovcima - kazala je Cvijanović.

Dodala je da je suština da se u narednim sedmicama pokaže odgovorno ponašanje da bi se problemi preduprijedili, umanjili ili smanjile negativne posljedice.

- Niko neće biti testiran ako samoinicijativno dođe. Ima jasna procedura ko će biti podvrgnut testiranju - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.